nieuws

Rechter: Breda legde verbouwing voormalig klooster ten onrechte stil

woningbouw 716

Rechter: Breda legde verbouwing voormalig klooster ten onrechte stil
Foto Erald van der Aa

De gemeente Breda heeft de ombouw van het voormalige klooster aan de Seminarieweg in Bavel tot luxe hotel onterecht laten stilleggen. Tot dat oordeel kwam de voorzieningenrechter van de rechtbank in Breda. Huurder en exploitant Old Willow mag de bouw hervatten. Het bedrijf was samen met eigenaar Seminarie B.V.. naar de rechter gestapt om de bouwstop ongedaan te laten maken.

Seminarie B.V. en later Old Willow wa al een jaar bezig met de verbouwing van het complex op het landgoed aan de rand van Breda, maar moest daar vorige maand op last van het gemeentebestuur plotseling mee stoppen. Breda had een Bibob-toets laten uitvoeren en de uitkomsten waren aanleiding om de omgevingsvergunning plotseling in te trekken en de bouw te laten staken. Voorafgaand aan het verlenen van de vergunning was zo’n integriteitstoets ook al eens uitgevoerd, maar die vormde destijds geen belemmering. Aanleiding voor het nieuwe Bibob-onderzoek was volgens wethouder Daan Quaars een bewaarprocedure van omwonenden van het klooster. De bewoners waren het niet eens met de verleende omgevingsvergunning omdat ze vreesden voor overlast.

Eigen risico

Over de inhoud van de zaak wilde de gemeente en haar advocaat tijdens de zitting weinig kwijt omdat de uitkomsten van de Bibob-toets geheim zijn. Duidelijk is in ieder geval dat er verschillende wisselingen van de wacht zijn geweest bij eigenaar Seminarie B.V, die voor de nodige verwarrring hebben gezorgd. Op de dag dat de omgevingsvergunning werd verleend stapte Teleport in als nieuwe partij. Kort voor de behandeling van de rechtszaak kwam de gemeente erachter dat er naast Seminarie B.V. nog een andere betrokken partij  is: Old Willow, de huurder en beoogde exploitant van het nieuwe hotel.

De exploitant is geen medevergunninghouder, zoals de gemeente Breda aanvankelijk dacht, maar nu nog de enige vergunninghouder. Eigenaar Seminarie B.V heeft de vergunning blijkbaar overgedragen aan Old Willow, die sindsdien verantwoordelijk is voor de verbouwing van het klooster. De advocaat van Seminarie B.V. en Old Willow betoogde tijdens rechtszaak dat de gemeente eind vorig jaar al op de hoogte gebracht was van deze verandering. De raadsman van de gemeente zei het een verdachte constructie te vinden.

In een reactie op de uitspraak beaamt wethouder Quaars dat de bouw hervat mag worden, maar dat wil nog niet zeggen dat de kous nu definitief af is. “Ze doen dat wel op eigen risico.” In de bodemprocedure, die nog loopt, valt het oordeel  wellicht anders uit.

Reageer op dit artikel