nieuws

Video | Aardbevingsbestendig bouwen met sliders en megaveel staal – op bezoek in Groningen

woningbouw 520

Video | Aardbevingsbestendig bouwen met sliders en megaveel staal – op bezoek in Groningen
Geveke bouwt de Helix voor de Groningse woningcorporatie Nijestee

Aardbevingsbestendig bouwen is een vak. En in Groningen hard nodig, bleek deze week weer eens toen bij Westerwijtwerd de schaal van Richter op 3,4 uitsloeg. Cobouw ging een dag op pad met Jan Jaap Vogel, directeur vastgoed bij de Groningse corporatie Nijestee.

Zestig vrachtwagens aan beton is nodig voor de seismische poeren van een woningbouwproject in de Grunobuurt, zegt Lambert Postma, projectleider van hoofdaannemer Trebbe. Ook wordt er drie keer zoveel staal gebruikt dan normaal.

52 sliders in een natte kelder

Bij een ander project, de Helix, worden 52 sliders gebruikt. Dat zijn schalen die in geval van aardbevingen licht heen en weer kunnen schuiven, zodat de kracht van de aardbeving niet wordt doorgegeven aan de gebouwconstructie en het gebouw dus niet instort. Projectleider Arjan Luchies van Nijestee vertelt in een natte kelder over de werking van de sliders. Geveke is de bouwer van de Helix.

Lees hier de reportage over het bezoek aan de twee projecten van Nijestee

Reageer op dit artikel