nieuws

Vestia schreeuwt nog steeds om hulp

woningbouw 2041

Vestia schreeuwt nog steeds om hulp
Een lege Vestia-woning in Maassluis. Foto: Vestia

Vestia luidt nog harder de noodklok. De Rotterdamse corporatie kan niet én financieel gezond worden én haar huizen goed onderhouden en verduurzamen. “Wij vragen daarom anderen om ons daarbij te helpen”, roepen bestuurders Arjan Schakenbos en Willy de Mooij op.

Hoe red je een corporatie die al gered is? Vestia ging in 2012 bijna ten onder aan de derivaten maar bleef op de been door miljoenensteun uit de sector. Maar na een lang saneringstraject ettert de wond nog. Vestia is financieel niet sterk genoeg om een fatsoenlijke volkshuisvester te zijn.

Schakenbos en De Mooij horen steeds meer signalen dat Vestia onder de maat presteert, schrijven ze in het jaarverslag over 2018. De huren worden gemaximeerd, terwijl het onderhoud aan woningen minimaal is en er nagenoeg niets gedaan wordt aan duurzaamheid. In veel gemeenten waar Vestia actief hebben de gemeenten grote moeite met de het beleid van Vestia. De volkshuisvesting is er tot stilstand gekomen. Veel sociale huurwoningen worden geliberaliseerd, om de kasstroom van Vestia te verbeteren.

Langer sanereren niet acceptabel

Vestia boekt over 2018 dank zij een waardestijging van de woningen van ruim 1,2 miljard euro een positief resultaat van 1,3 miljard euro. De kasstromen zijn echter verslechterd, onder andere door de ATAD en de onderhoudskosten die 15 miljoen euro zijn toegenomen.

Schakenbos en De Mooij vinden het “niet acceptabel” dat Vestia langer dan tien jaar een saneringscorporaties is vanwege “blijvende druk op huurders en gemeenten”.

Vestia lanceerde vorig jaar een nieuw plan om gezond te worden. De Rotterdamse corporatie wilde 8.000 woningen buiten haar kerngemeenten (Delft, Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer) verkopen aan andere corporaties. Het gaat om de gemeenten Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas. Vestia wil graag dat de corporaties uit deze gemeenten ook een deel van de leningen overnemen. “Wij realiseren ons dat dit geen gemakkelijk traject wordt. Weliswaar zijn het woningen met een positieve cashflow, maar de leningen die wij meegeven hebben een fors negatieve marktwaarde”, schrijft het Vestia-bestuur.

Proefproject met verkoop Vestia-woningen in Bergeijk en Pijnacker-Nootdorp

De collega-corporaties willen de woningen wel overnemen maar willen voor het overnemen van de leningen wel gecompenseerd worden. Gesprekken daarover met de provincie Zuid-Holland, saneerder WSW, de Autoriteit Woningcorporaties (Aw), minister Ollongren en Aedes hebben tot nu toe niet tot een oplossing geleid.

Wel is er een proefproject opgestart. Vestia onderzoekt in Bergeijk en Pijnacker-Nootdorp of een zogenaamde activa passiva transactie (de overdracht van vastgoed inclusief de leningen) mogelijk zouden kunnen zijn. Doel van de pilots is om na te gaan of en onder welke voorwaarden we tot een daadwerkelijke transactie kunnen komen.

Financiële bom onder de regio

Kees van Nieuwamerongen, directeur van de toezichthouder Autoriteit woningcorporaties was daar eerder dit jaar hoopvol over het verdelen van de Vestia-woningen over collega-corporaties. “Ik zie daar grote kansen en mogelijkheden, omdat een oplossing verlichting biedt in de hele regio.” Eerder werdt het saneringsmodel gebruikt bij WSG, al ging het toen om een aanzienlijk kleiner bedrag (700 miljoen) dan nu nodig zal zijn.

Volgens Van Nieuwamerongen is het belangrijk dat de regio verder kan. “De regio zit nu vast, omdat je één zwakke speler hebt.  Als het lukt, biedt het een oplossing voor een “financiële bom die onder de regio”

Vestia is nog niet klaar met veroorzakers derivatenschade

Hamit Karakus werd eerder dit jaar door minister Ollongren aangewezen om een oplossing voor Vestia te vinden. Voor de zomer hoopt hij met de eerste concrete resultaten te komen.

Vestia kan sowieso voorlopig nog niet onbezorgd vooruitkijken. Er lopen nog procedures tegen Deutsche Bank en tegen de voormalige accountants Deloitte en KPMG. Ook is Vestia nog bezig schade te verhalen die de voormalig bestuurder van SGBB, een extern projectontwikkelaar en een aantal handlangers hebben veroorzaakt.

Reageer op dit artikel