nieuws

Run op korting verhuurdersheffing houdt aan: 36.000 huizen in de rij

woningbouw 614

Run op korting verhuurdersheffing houdt aan: 36.000 huizen in de rij

Corporaties hebben zich de afgelopen weken massaal aangemeld voor een korting op de verhuurdersheffing. Die korting kunnen ze krijgen als ze woningen verduurzamen. Het budget voor 2019 is echter al uitgeput.

In totaal is er voor 36.216 woningen een korting op de verhuurdersheffing aangevraagd, schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer. In totaal gaat het om een bedrag van 132 miljoen euro. Sinds 19 april zijn er 10.755 extra woningen aangemeld.

Als de corporaties de korting krijgen, beloven ze de woningen binnen drie jaar te verduurzamen met drie of meer labelstappen naar ten minste energielabel B. Omdat alle aanvragen tot 1 juli 2019 in behandeling worden genomen, verwacht Ollongren dat er nog meer woningen in aanmerking voor een korting willen komen.

Vanaf 1 februari 2019 hebben verhuurders die verhuurderheffing betalen de mogelijkheid om een heffingsvermindering voor verduurzaming aan te vragen. Hiervoor is in de periode 2019-2021  euro 156 miljoen beschikbaar, waarvan 78 miljoen euro in 2019.

Nieuw potje ook snel op, verwacht minister

De regeling blijkt zeer succesvol te zijn. Keerzijde van het succes is dat het budget voor 2019 uitgeput is, schrijft Ollongren. “Dit heeft als consequentie dat ik genoodzaakt was om de regeling op de eerstvolgende mogelijkheid (1 juli 2019) tijdelijk te sluiten totdat er weer budget beschikbaar is. Gezien het huidige tempo van aanvragen zal tegen die tijd het budget dat beschikbaar is voor de periode tot en met 2021 waarschijnlijk ook zijn uitgeput.” Vanaf 2022 is er jaarlijks weer een structureel budget van 104 miljoen euro beschikbaar.

De verhuurdersheffing beknot de investeringsruimte, roepen corporaties al jaren. De werking van de verhuurdersheffing wordt dit jaar onderzocht.  Begin 2020 verwacht Ollongren de evaluatie afgerond te hebben. De heffingsvermindering voor het verduurzamen van woningen zal ook bekeken worden.

Reageer op dit artikel