nieuws

Markt nieuwe koopwoningen stagneert: minder verkocht tegen lagere prijs

woningbouw 695

Markt nieuwe koopwoningen stagneert: minder verkocht tegen lagere prijs
Nieuwbouw aan de Bennerbroekerweg in Hoofddorp. Foto: Ruud Jonkers

De markt voor nieuwe koopwoningen is in het slop geraakt. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen daalt, net als de prijs.

Dat blijkt uit onderzoek van OTB. In het vierde kwartaal van 2018 komt het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lager uit dan in het voorliggende kwartaal: een kleine 7.600 verkochte nieuwe koopwoningen ten opzichte van ruim 8.100 woningen in het derde kwartaal van 2018. Meestal worden er in het vierde kwartaal meer woningen verkocht dan in het derde kwartaal.

“Het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen en opgeleverde woningen op kwartaalbasis staan in de laatste drie jaar niet in verhouding tot de aantallen in de eerste jaren van deze eeuw én ook niet tot de berekende uitbreidingsbehoefte van de woningvoorraad voor de komende jaren”, concludeert het OTB. “De druk op de nieuwbouwmarkt wordt steeds groter.”

Onverwachte prijsdaling in vierde kwartaal 2018

De toenemende druk op de markt van nieuwbouw koopwoningen heeft er in de afgelopen twee jaar toe geleid, dat de gemiddelde verkoopprijs op de nieuwbouwmarkt fors is gestegen met zo’n 3,5 tot 4 procent per kwartaal. In het vierde kwartaal van 2018 is er echter sprake van een onverwachte daling ten opzichte van het voorliggende kwartaal: -0,7 procent.

Naast een teruglopend aantal verkopen, worden er mogelijk ook koopwoningen in een ander marktsegment verkocht. De gemiddelde prijs van verkochte nieuwbouw koopwoningen komt uit op 367.400 euro; nog steeds circa 11,5 procent hoger dan het prijsniveau in het vierde kwartaal van 2017. Een nieuwbouw koopwoning is daarmee in nominale termen gemiddeld 21 procent duurder dan net voor het uitbreken van de crisis op de woningmarkt medio 2008 (303.200 euro).

Reageer op dit artikel