nieuws

Invallen bij Vink Barneveld vanwege vervuilde grond

woningbouw 2563

Invallen bij Vink Barneveld vanwege vervuilde grond

Politie heeft dinsdagmorgen invallen gedaan op vier locaties van afvalverwerker en aannemingsbedrijf Vink uit Barneveld. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het bedrijf ervan illegaal vervuilde grond te hebben ingenomen.

De betreffende grond zou afkomstig zijn geweest van saneringslocaties die vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. Vervuilde grond die het bedrijf wel mocht innemen zou niet op de juiste wijze zijn gereinigd voordat die weer werd gebruikt.

“Om hoeveel grond het gaat is onderwerp van onderzoek, maar de schatting is dat het gaat om enkele duizenden vrachtwagens. Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk”, laat het OM weten in een verklaring.

Politie heeft in het kader van het onderzoek naar Vink ook administratie opgehaald bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven.

Verdachte partij zand vooral gebruikt bij nieuwbouwwijken in Barneveld en Voorthuizen

Vink ontkent zelf gesjoemel met vervuilde grond. Een door het bedrijf ingehuurd ingenieursbureau heeft dat ook niet aangetoond. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV verklaarde in februari dat 99 procent van de grond die is gebruikt voor de aanleg van wegen en nieuwbouwwijken schoon was. Veruit het meeste bouwzand is gebruikt in Barneveld en Voorthuizen, maar er is ook zand terechtgekomen in plaatsen als Almelo, Apeldoorn en Laren.

Onder een straat in Barneveld werd wel met styreen vervuilde grond gevonden, maar die vervuiling bleef onder de wettelijke norm. Het grondbedrijf laat dinsdag een eigen ingenieursbureau opnieuw monsters van die grond nemen. Daarna vervangt de gemeente het zand om onrust onder bewoners weg te nemen.

Bewoners hebben zich ondertussen verenigd in de Stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond. Zij bereiden juridische procedures voor tegen Vink, de gemeente Barneveld en de provincie Gelderland. Hun advocaat heeft recent om een getuigenverhoor gevraagd bij de rechtbank in Arnhem. “De ernst van de situatie voor de getroffen inwoners wordt geminacht”, aldus de stichting.

Reageer op dit artikel