nieuws

Heel veel plannen plannen plannen in Zuid-Holland om straks genoeg te bouwen bouwen bouwen

woningbouw 449

Heel veel plannen plannen plannen in Zuid-Holland om straks genoeg te bouwen bouwen bouwen
Zuid-Holland wil meer bouwplannen. Foto: Mike Dickison (@adzebill)

De provincie Zuid-Holland gaat 30 procent meer nieuwbouw inplannen dan volgens de verwachtingen nodig is. Omdat een groot deel van de plannen toch altijd af- of uitgesteld wordt, hoopt de provincie eindelijk eens genoeg woningen te kunnen verwelkomen.

Het besluit van de provincie volgt op de aanbevelingen van het Economisch Instituut voor de Bouw, dat onlangs stelde dat er in heel Nederland te weinig bouwplannen zijn om het tekort aan nieuwe woningen op de woningmarkt terug te dringen.

Ook woningbouwaanjager Jos Feijtel sprak recent over een overschot aan planningsoptimisme. “Meer dan de helft van de gemeenten heeft last van planoptimisme. Er is maar een beperkt aantal dat zijn ambities waar kan maken.”

Eerder al trokken Zuid-Hollandse gemeenten bij de provincie aan de bel met een soortgelijk signaal: alleen plannen maken voor het verwachte aantal benodigde woningen is niet genoeg. Er zijn namelijk altijd plannen die vertraging oplopen of zelfs niet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld vanwege bezwaar van omwonenden.

Wel bouwen op de juiste plek, waarschuwt Bom Lemstra

“Met deze maatregel hopen we dat uiteindelijk 100 procent van de woningbehoefte daadwerkelijk gerealiseerd wordt, zodat er op den duur voor iedereen in Zuid-Holland een geschikte woning is”, hoopt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. “De juiste woning op de juiste plek wel te verstaan, want ook bij deze nieuwe werkwijze staat kwaliteit voorop.”

Uitgangspunt in Zuid-Holland is en blijft dat het woningaanbod aansluit op de vraag en in eerste instantie een plek krijgt binnen de bestaande steden en dorpen, benadrukt Bom-Lemstra. “Dat is waar mensen vooral willen wonen, dicht bij voorzieningen.”

Vliegende brigade helpt gemeenten uit de brand

De maatregel van de provincie komt voort uit het Actieplan Woningbouw dat de provincie eind 2018 heeft gelanceerd. Doel van dit actieplan is woningbouw in Zuid-Holland te versnellen door de diverse knelpunten aan te pakken die gemeenten hebben genoemd in het onderzoek ‘Katalyseren woningbouw Zuid-Holland’.

Eerder al lanceerde de provincie naar aanleiding van dit onderzoek de zogeheten vliegende brigade. Gemeenten kunnen deze inschakelen als zij specifieke kennis nodig hebben die ze zelf niet in huis hebben. Denk aan planeconomen of specialisten in woningbouwontwikkeling. Ook stelde de provincie geld beschikbaar om plannen op lastige binnenstedelijke locaties van de grond te krijgen.

Waarom wordt er in Nederland zo slecht gepland en daarom te weinig gebouwd?

Waarom wordt er in Nederland zo slecht gepland en daarom te weinig gebouwd?

Hoe minister Ollongren met oliemannetjes de woningbouw aanjaagt

Hoe minister Ollongren met oliemannetjes de woningbouw aanjaagt

Reageer op dit artikel