nieuws

Eigen Haard koopt 96 experimentele woningen van Zuid-Afrikaanse interieurbouwer

woningbouw 1574

Eigen Haard koopt 96 experimentele woningen van Zuid-Afrikaanse interieurbouwer

De helft van de prijs van een normale woning was de bedoeling, maar zover is het nog niet. Toch gaat woningcorporatie Eigen Haard waarschijnlijk 96 modulaire woningen bestellen bij een Zuid-Afrikaanse interieurbouwer. En mogelijk zelfs duizend.

“100 procent woongeluk voor de helft van de prijs”, was het ambitieuze doel bij de wereldwijde uitvraag naar radicaal goedkope nieuwbouwwoningen. De wedstrijd werd eind 2017 georganiseerd door Thorb, een start-up die gesteund wordt door AM, BAM Wonen en Eigen Haard.

De eerste drie woningen die worden getest op The Green Village in Delft halen de ambitie nog niet. Ze zijn 15 procent goedkoper dan vergelijkbare woningen. “Een veelbelovende ontwikkeling”, vindt Danny Wijnbelt, directeur Ontwikkeling bij Eigen Haard, desalniettemin. “En wie weet het antwoord op de vraag.”

Modulaire woning staat al in Zuid-Afrika

De modulaire woning die de wedstrijd won en getest wordt, is van RAW Module, een bedrijf uit Zuid-Afrika, dat recent een Nederlandse bv heeft opgericht. Het bedrijf heeft twee woningen gemaakt in Zuid-Afrika.

Als de proef in Delft slaagt en het huis aan het Bouwbesluit voldoet, koopt Eigen Haard 96 woningen en neemt de corporatie een optie op nog eens duizend woningen.  Eigen Haard koopt de woningen van Thorb, dat de risico’s draagt. Volgens Thorb gaat het om een uniek modulair systeem, waardoor de woningen zeer concurrerend zijn in prijs- en afwerkingsniveau. Ze worden volledig turnkey opgeleverd.

RAW Module is een interieurbouwer dat experience centres voor onder andere Microsoft en modehuizen heeft gemaakt. Voor de woningen maakt het bedrijf modules, zoals badkamers en keukens, die constructief de rest van de woning dragen, waardoor je volgens Rick van den Bos, medeoprichter van Thorb, “extreme flexibiliteit” krijgt met de gevels van je huis.

Bij de keuze voor RAW Module is vooral gekeken naar het opschalingspotentieel van het productieproces. De woning zou zich uitstekend lenen voor vergaande industrialisatie en robotisering. De modules bestaan uit metalen (LGS) frames.

Ook is de logistiek eenvoudiger. “Je hoeft niet met dikke diepladers duizenden woningen te vervoeren”, zegt Van den Bos.

Doel is om medio 2022 550 woningen te hebben geproduceerd. Vijf jaar daarna moet een veelvoud daarvan gemaakt zijn. De prijs kan daardoor “nog veel disruptiever”. Over drie à vijf jaar moet het volgens Van den Bos mogelijk zijn om voor de helft van de gangbare prijs te produceren.

Andere manier van bouwen nodig

“Door de enorme vraag aan woningen en de almaar stijgende bouwkosten moeten we op zoek naar een andere manier van bouwen. Zo houden we sociale huurwoningen betaalbaar”, zegt Wijnbelt van Eigen Haard over de zoektocht naar betaalbare woningen.

Techniek is het probleem niet met de RAW Module, zegt Van den Bos. “De grootste uitdaging ligt in het organiseren van een groot en snel beschikbaar verkoopvolume. De vraag naar betaalbare huurwoningen is enorm, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Ik zie vooral een grote uitdaging in het veel sneller doorlopen van gemeentelijke procedures. Hiervoor zijn nieuwe samenwerkingsvormen nodig. We zijn nadrukkelijk op zoek naar corporaties en gemeentes die de bereidheid en kracht hebben hierin stappen te maken.”

Volgens Van den Bos kunnen corporaties het “zich niet meer veroorloven om de vraag zo versnipperd op de markt te brengen”.

Zo begon de zoektocht naar een radicaal goedkoop huis

Zo begon de zoektocht naar een radicaal goedkoop huis

Wereldwijde uitvraag voor huis van de toekomst

Wereldwijde uitvraag voor huis van de toekomst

Reageer op dit artikel