nieuws

EIB waarschuwt: fors aantal woningbouwplannen, niet op de kaart

woningbouw 907

EIB waarschuwt: fors aantal woningbouwplannen, niet op de kaart

Er is nog altijd een fors tekort aan woningbouwplannen. Daarvoor waarschuwt het EIB. “Bijna de helft is nog niet opgenomen in bestemmingsplannen.”

Elk jaar 75.000 nieuwe woningen erbij. Dat is er volgens woonminister Kajsa Ollongren nodig om grote problemen op de woningmarkt te voorkomen.

Ruim een jaar na die belofte signaleert het EIB echter dat die ambitie nooit wordt gehaald als er niet snel meer plannen bij komen. “Tot 2025 zijn er plannen voor 300.000 woningen, terwijl er 450.000 nodig zijn”, waarschuwt het EIB.

Vooral in groeigebieden zoals Zuid-Holland en Utrecht blijft de productie volgens het EIB nu al sterk achter bij de ambities. “Maar ook de komende jaren lijken er onvoldoende woningen bij te komen.”

Niet op de kaart

Het economische instituut van de bouw roept gemeenten en provincies op snel meer plannen concreet te maken. Daarmee moet het risico van planuitval worden tegengegaan.

“Bijna de helft van de plannen zijn nog niet in bestemmingsplannen opgenomen”, licht Taco van Hoek, directeur van het EIB de nieuwe inzichten toe.

Opvallend is volgens hem dat er in groeigebieden vooral binnenstedelijke plannen zijn en plannen voor appartementen. “Niet de makkelijkste”, besluit Van Hoek.

De zorg van het EIB voor een gebrek aan plannen is niet nieuw. Minister Ollongren heeft altijd gezegd dat ze wil zorgen voor een stabiele woningbouwproductie die niet gevoelig is voor een eventuele volgende crisis.

Begin dit jaar kwam de klad in de uitgifte van het aantal bouwvergunningen. Kamerleden Ronnes (CDA) en Koerhuis ( VVD) stelden daar vrijdag Kamervragen over.

Reageer op dit artikel