nieuws

Bewoners Pontsteiger klagen over extreme gehorigheid appartementen

woningbouw Premium 10131

Bewoners Pontsteiger klagen over extreme gehorigheid appartementen

Ze horen zo’n beetje alles van hun buren en worden ‘s nachts regelmatig wakker. Een groep bewoners uit het iconische, in september 2018 opgeleverde gebouw de Pontsteiger blijkt al vanaf het begin “bizarre” geluidsoverlast te ervaren. Een lopend onderzoek zal binnenkort duidelijkheid moeten geven of er bouwfouten zijn gemaakt.

Telefoongesprekken, deuren die open- en dichtgaan, radio, tv, voetstappen, doortrekkende wc’s, stofzuigers. Bewoners in de linkertoren van de Pontsteiger worden gek van de leefgeluiden van hun buren. Hun nachtrust wordt regelmatig verstoord. “Soms ga ik bij een vriend slapen om tot rust te komen”, zegt een van de bewoners.

Wat is er met het gebouw aan de hand? Cobouw sprak vijf verschillende bewoners. De meeste van hen willen alleen anoniem hun verhaal doen. Ze betalen voor honderd vierkante meter een kale huur van 1.800 of meer. Hun klachten bestaan al sinds de oplevering in september 2018. Pas na aandringen is een akoestisch onderzoek gestart, zeggen ze. Dat heeft eind februari, begin maart plaatsgevonden. De resultaten zijn begin april nog niet gedeeld.

“Als er aangebeld wordt bij mijn buren, hoor ik dat. Als de telefoon gaat ook. Als ze beneden de radio aanzetten, hoor ik mijn tv niet meer”, zegt een bewoner die hoog in een van de torens woont. Hij is verschillende keren naar zijn onderbuurman gelopen. “Dan blijkt dat de radio niet super hard staat.”

Het is al vanaf het begin mis, zegt een andere bewoner. “Toen er in oktober mensen boven ons kwamen wonen, begon de ellende. Als er daar een deur dichtgaat, hoor je het knallen in ons appartement. Heel bizar voor een nieuwbouwappartement.”

Discotheek Pontsteiger

“Discotheek Pontsteiger” noemt een jonge vrouw het gebouw. Feestjes van buren zijn drie verdiepingen hoger duidelijk hoorbaar. Niet alleen de buren hoort ze tot laat in de nacht, ook in haar eigen huis zijn de geluiden niet te harden. “Zingende leidingen”, heeft ze in de badkamer. Na een halve minuut klagelijk kreunen van de waterleidingen gaat het geluid over in een soort koeiengeloei.

De geluidsoverlast zou vooral doordringend zijn in de appartementen midden in de torens. In de hoekappartementen van de torens lijkt de overlast minder. In de laagbouw zijn geen problemen bekend.

De klachten zijn pijnlijk voor de bouwers en andere partijen die bij het gebouw betrokken zijn. De Pontsteiger is genomineerd voor het Gebouw van het jaar en wordt al jaren alle lof toegezwaaid. De bouwers van de Pontsteiger, Dura Vermeer en M.J. de Nijs zijn van de problemen op de hoogte, zeggen ze desgevraagd. “Het enige dat ik kan melden dat de klachten bekend zijn en dat er op dit moment een akoestisch onderzoek loopt”, zegt de woordvoerder van Dura Vermeer. Directeur Mike Coffeng van De Nijs hoort er van op dat de problemen al negen maanden spelen. Hij zegt pas recent op de hoogte te zijn van de klachten. Ongerust maakt hij zich nog niet. Ook hebben ze het bij De Nijs nog niet gehad over mogelijke oorzaken. “Dat is voorbarig. Eerst moet blijken of er wel wat aan de hand is.”

Architect: ‘Het hoeft niet aan het gebouw te liggen’

Bij architectenbureau Arons en Gelauff, de ontwerpers van het gebouw, is niets bekend van de geluidsproblemen met de Pontsteiger. “Dit is helemaal nieuw voor mij. Dit is het eerste geluid dat ik hierover hoor, om het maar even flauw te zeggen”, zegt architect Floor Arons. “Maar dat neemt niet weg dat het een probleem kan zijn.” Zelf heeft hij nooit bewoners van de Pontsteiger gesproken. Wel weet hij dat meldingen van geluidsoverlast vaker voorkomen bij nieuwbouw. “Ik woon zelf in de Houthavens, daar hoor ik dat soort geluiden ook.” Geluidsoverlast kan verschillende oorzaken hebben, benadrukt hij. “Bijvoorbeeld verkeerd gelegde vloeren. Het hoeft niet aan het gebouw te liggen.”

De eigenaar van de ruim tweehonderd huurappartementen, Bouwinvest, zegt dat er meerdere klachten bekend zijn. Hoeveel precies weet Allard van Spaandonk, bij Bouwinvest verantwoordelijk voor de investeringen in Nederlands vastgoed, niet. Recent zouden de huurders van “drie of vier appartementen” zich gemeld hebben bij Verwey, dat het beheer doet van de Pontsteiger namens Bouwinvest. De uitkomsten van het akoestische onderzoek, dat in opdracht van de vereniging van eigenaren wordt gedaan, zijn bij Van Spaandonk nog niet bekend. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Cauberg Huygen. Dat ingenieursbureau loopt volgens Verwey “door softwareproblemen wat achter in de rapportage”.

‘Er zijn mensen die van het vallen van een speld ondersteboven raken’

Van Spaandonk wil niet te veel op de zaken vooruit lopen. Het lopende onderzoek moet uitmaken of de klachten terecht zijn. “Als er wat met het gebouw aan de hand is, verwachten we dat de aannemers een voorstel doen. Maar daarvoor is het nog te vroeg”, zegt van Spaandonk. Hij benadrukt het belang van goed onderzoek. “Het gaat erom dat je de subjectiviteit eruit haalt. Zonder het probleem te bagatelliseren: er zijn mensen die van het vallen van een speld ondersteboven raken.” Bouwinvest zal echter niet aarzelen het gebouw aan te passen als het niet aan de norm voldoet, belooft Van Spaandonk. “Dan gaan we het oplossen.”

Dinsdag verschijnt in de krant een uitgebreid verhaal over wonen in de Pontsteiger. Lees hier online.

De Pontsteiger in aanbouw. Foto: Ronald Bakker

Reageer op dit artikel