nieuws

BENG uitgesteld, software niet op tijd af: ‘Deze norm is complexer dan epc’

woningbouw 1429

BENG uitgesteld, software niet op tijd af: ‘Deze norm is complexer dan epc’

De nieuwe eisen in het Bouwbesluit voor energiezuinig bouwen (BENG) lopen vertraging op. “1 januari is niet meer realistisch”, bevestigt een woordvoerder van minister Ollongren. Het heeft te maken met software die niet op tijd af is. Software-ontwikkelaars voelen zich echter niet aangesproken. “Er zijn steeds wijzigingen gekomen.”

De eisen voor energiezuinig bouwen gaan op de schop. Ergens in 2020 maakt de epc plaats voor BENG; een norm voor bijna-energieneutraal bouwen.

Nog niet iedereen is enthousiast, maar dat is volgens de woordvoerder van de minister niet de reden dat de invoerdatum van 1 januari 2020 moet worden losgelaten.

“De minister stuurt in juni een brief over BENG en de ingangsdatum. Maar aangezien de software niet een half jaar voor de geplande invoering klaar is, is 1 januari niet meer realistisch”, bevestigt de  zegsman van Kajsa Ollongren berichtgeving van het Lente-akkoord.

Wanneer de BENG-norm wel ingaat is nog onduidelijk, volgens de woordvoerder. “Op de internetconsultaties zijn 65 reacties binnengekomen. Het is de bedoeling dat het uiteindelijke besluit in juni naar de Tweede Kamer, met daarbij een brief met de invoeringsdatum en de conclusies uit de consultatie.”

Onzekerheid

Harm Valk, directeur van Nieman Raadgevende Ingenieurs, is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de bepalingsmethode voor de BENG. Hij snapt het uitstel van de minister wel.

“In de markt nam de onzekerheid toe. Het is duidelijk dat de software deze zomer nog niet af is. En de minister heeft vindt dat de markt zes maanden de tijd moet krijgen om te oefenen met de nieuwe rekenregels en de software. Die tijd is ook nodig om bouwplannen en vergunningaanvragen aan te passen.”

Hij ligt niet wakker van het uitstel. “Maar het valt me wel tegen hoeveel tijd het kost om die software te ontwikkelen, al was de drang om de nieuwe rekenmethode grondig tegen het licht te houden wel erg groot en moet ik zeggen dat er in de bepalingsmethode op het laatste moment ook nog dingen moesten aangepast.”

Harm Valk begrijpt het uitstel wel. Foto: Suzanne van de Kerk 

Overigens was het oorspronkelijk de bedoeling om de BENG in 2021 in te laten gaan. In 2018 is die ambitie naar boven bijgesteld. “De softwareleveranciers hebben toen direct laten weten dat dat plan ambitieus was”, zegt Marjolein ten Have van Earth Energie Advies. Met DGMR Software ontwikkelt die partij BENG-software.

Ten Have heeft begrip voor het uitstel door de minister om rekenaars extra tijd te geven voor opleiding en certificering. Ze vindt niet dat de softwareleveranciers iets te verwijten valt.

‘1 juli 2020 is haalbaar’

“Deze norm is veel complexer dan de epc en brengt daardoor een lange doorlooptijd van de softwareontwikkeling met zich me. Tijdens dat ontwikkeltraject worden er ook steeds wijzigingen doorgevoerd op basis van opmerkingen die uit de markt komen. Er zijn verschillende nieuwe versies van de norm geweest en in juni komt er nog een correctieblad.”

Illustratie: Pascal Tieman

De softwareontwikkelaars verwachten rond de zomer een proefversie te lanceren van ‘Uniec 3’. “Die planning is ook met de overheid altijd zo afgestemd. Een eerste proefversie is echter nog geen definitieve versie, waarmee de markt betrouwbare berekeningen kan uitvoeren. Wij rekenen erop dat we 1 januari 2020 wel geattesteerde software ter beschikking te hebben voor de markt.”

Invoering van de BENG per 1 juli 2020 zou dan haalbaar moeten zijn, denkt Ten Have.

Reageer op dit artikel