nieuws

Zelfs Klaas Knot (DNB) zegt het nu: ‘Er moet simpelweg veel meer worden gebouwd’

woningbouw 628

Zelfs Klaas Knot (DNB) zegt het nu: ‘Er moet simpelweg veel meer worden gebouwd’

Veel meer bouwen, vooral middenhuurwoningen, is het devies van Klaas Knot, president van DNB. De economie wordt volgens hem schokbestendiger door een beter functionerende woningmarkt.

“Huizenprijzen fluctueren in ons land sterker dan in de ons omringende landen en het woningaanbod is niet flexibel. Er moet simpelweg veel meer worden gebouwd. Vooral bij de middenhuur schiet het aanbod tekort. Een gelijker speelveld met de koopsector kan hieraan een impuls geven”, zei de president van De Nederlandse Bank donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Knot herhaalde zijn boodschap dat het beter is de fiscale voordelen voor de eigen woning verder uit te faseren. “Daardoor steken huishoudens zich bovendien minder diep in de schulden bij de aankoop van een huis. Aanscherping van leennormen kan deze ontwikkeling nog van een extra impuls voorzien.”

Hoge pieken, diepe dalen

De Nederlandse economie heeft volgens hem een volatiel karakter vergeleken met omringende landen. “Onze pieken zijn hoog, onze dalen diep. Dat leidt tot onzekerheid en aanpassingskosten. Nu het goed gaat, moeten we ons afvragen hoe we onze economie en onze samenleving meer schokbestendig en ook meer toekomstbestendig kunnen maken.”

Reageer op dit artikel