nieuws

TNO: ‘Risico’s asbest vaak overschat’

woningbouw 2146

TNO: ‘Risico’s asbest vaak overschat’

Het verwijderen van asbest levert veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht. Ook wonen en werken in een pand met asbest is minder schadelijk dan werd aangenomen, zo meldt TNO na een onderzoek in opdracht van Aedes.

De risico’s van asbest zijn veelal verwaarloosbaar en beschermingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Dat is de verrassende uitkomst van een onderzoek van onder meer TNO, de Radboud Universiteit Nijmegen en trainings- en onderzoeksinstituut Crisislab in opdracht van Aedes.

‘De wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico van asbest’

Tot nu toe is er altijd van uitgegaan dat asbestdeeltjes kankerverwekkend zijn. “Maar de wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico”, zegt Aedes. “Dit onderzoek naar beschermingsmiddelen bevestigt dat we het doorgeslagen asbestbeleid moeten aanpassen”, aldus de opdrachtgever. Aedes pleit daarom al geruime tijd voor een risicogestuurd asbestbeleid op basis van feiten.

Aedes pleit al geruime tijd voor een risicogestuurd asbestbeleid op basis van feiten

Als de regels voor asbestsanering worden aangepast, kan dat de corporaties tientallen miljoenen euro’s aan kosten schelen.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag naar buiten gebracht. Woensdag praat de Tweede Kamer over het asbestbeleid.

Reageer op dit artikel