nieuws

“Sprinkler-installatie Lee Towers deed in elk geval zijn werk goed”

woningbouw 1328

“Sprinkler-installatie Lee Towers deed in elk geval zijn werk goed”

De ongeveer 250 bewoners van de woontoren Lee Towers in Rotterdam-West mogen weer terug naar huis. Vrijdagmorgen werd de flat vrijgegeven. De branchevereniging van sprinklerinstallateurs, VSI, twijfelt overigens openlijk of er 20 kuub water in de flat is gestroomd

De problemen in de toren aan het Rotterdamse Marconiplein ontstonden woensdagavond toen in de keuken van één van de studentenwoningen  de vlam in de pan sloeg. Een half uur lang stroomde er water uit de sprinklerkoppen in het appartement op de achtste verdieping. Dat stroomde al vrij snel de meterkasten en leidingschachten in en veroorzaakte daar kortsluiting, waardoor de toren ontruimd moest worden. Pas vrijdagmorgen deden alle installaties het weer, zodat het gebouw weer veilig bewoond kon worden. Volgens de brandweer was op sommige plaatsen de vloerbedekking en het laminaat beschadigd, maar viel de schade in de woontoren verder mee.

Twee sprinklerkoppen die een half uur open staan geven maximaal 9000 liter water

Kort na het ontstaan van de problemen gegevens vertelde een brand-hulpverlener van stichting Salvage dat de sprinkler wel een half uur open had gestaan en dat daarbij zo’n 20.000 liter water in het complex was gestroomd. Dat getal ging een eigen leven leiden en werd daarna door iedereen overgenomen. John van Lierop van de Verenigde Sprinkler Industrie, waagt dat getal echter in twijfel te trekken. Een simpel rekensommetje maakt dat volgens hem duidelijk. “Een sprinklerkop in een wooncomplex heeft meestal een capaciteit van zo’n 150 liter water per minuut. Op de hogere verdiepingen zal het wat minder zijn, dan beneden door het drukverschil, maar door de bank genomen is dat wel het getal waar je in woongebouwen mee mag rekenen. Als er twee sprinklerkoppen een half uur open staan komt er dus zo’n 9000 liter water vrij. nog niet de helft van de genoemde 20 kuub. En het zou mij niet verbazen als het in de praktijk nog een stuk minder was.”

In vorig leven als kantoor waren de Lee-towers ook al gesprinklerd

Van Lierop geeft toe dat hij de precieze ins and outs van de problemen in het Rotterdamse Lee Towers complex niet kent. En hij benadrukt ook dat de sprinkler dus zijn werk goed heeft gedaan. De brand zelf heeft nauwelijks schade aangericht en is niet overgeslagen naar andere compartimenten.  De toren is nog maar net in gebruik als woontoren, nadat hij decennialang fungeerde als stadskantoor. Gemeentewerken Rotterdam en het eigen ingenieursbureau van de Maasstad waren lang gevestigd in de iconische torens in het havengebied. Het gebouw was ook toen al voorzien van een sprinklerinstallatie. Na jaren leegstand werden de zogeheten Europoint-torens vorig jaar door Kondor Wessels  verbouwd tot studentencomplex en woningen volgens een nieuw concept van ontwikkelaar City Pads.  De nieuwe naam van het complex is een knipoog naar de bekende Rotterdamse zanger, maar ook een verwijzing naar het beroemde filmpje van Arjan Lubach die de draak stak met de Amerikaanse president Donald Trump die zo graag zijn vastgoed naar zichzelf vernoemt. Ontwikkelaar Lee Foolen deelt de in Nederland ongebruikelijke voornaam met de zanger, dus hij liep al langer rond met het idee om ooit een hoogbouw-project te dopen tot Lee Towers.

Compleet vervangen van de installatie is vaak goedkoper

Of de oorspronkelijk sprinkler-installatie in de voormalige Europoint torens is aangepast door wat extra aftakkingen te maken of dat er een compleet nieuwe installatie is aangebracht durft Van Lierop van de VSI niet te zeggen. “Meestal kiezen ontwikkelaars en adviseurs ervoor om een installatie bij zo’n ingrijpende verbouwing maar compleet te vervangen. Dan ben je een tijdje verlost van onderhoud en beschik je ook weer over complete garantie en is de keuring eenvoudiger. Alles is op dat moment toch goed bereikbaar, dus verhoudingsgewijs zijn de meerkosten van een compleet nieuwe installatie beperkt.”

Met een simpel drempeltje voorkom je al dat bluswater de leidingschachten in stroomt

Van Lierop weet wel dat de installatie niet door één van de leden van de VSI is aangebracht, maar door een Duitse installateur.  Een conclusie die hij ook durft te trekken is dat de leidingschachten en installaties dus niet goed waren afgeschermd tegen bluswater. “Daar wordt eigenlijk nooit rekening mee gehouden bij het ontwerp. Dat is er op gericht de gevolgen van brand te voorkomen en niet ook weer gevolgschade van het bestrijden van de brand. Maar met een simpel drempeltje bij de schachten en leidingkokers zou je natuurlijk al veel problemen kunnen voorkomen. Dan moet er echt een paar centimeter water staan voordat het water de schacht instroomt. Bij de kelder waar de pomp en de afsluiter van de sprinklerinstallatie staan opgesteld worden dat soort dubbele veiligheidsvoorzieningen doorgaans wel getroffen. Een sprinkler installatie moet immers onder alle omstandigheden zijn werk kunnen doen en het niet direct bij de eerste de beste kortsluiting in het complex buiten werking treden.

Alleen gebouwbeheerder kan de afsluiter activeren

De sprinkler heeft misschien wel wat langer aangestaan dan nodig,  besluit Van Lierop.  “Meestal moet de gebouwbeheerder zelf de afsluiter van de installatie activeren, zodat er geen bluswater meer uit de sprinklerkoppen komt. Die afsluiter is beveiligd met een ketting of riem zodat niemand zomaar en ongemerkt  de installatie kan uitzetten. “De brandweer kan het wel forceren, maar strikt genomen moet de gebouwbeheerder dat echt zelf doen.  Misschien dat die dus lang geaarzeld heeft of niet ter plekke was. Maar nogmaals: ik denk niet dat er in een half uur tijd 20 kuub water door het gebouw is gestroomd. Als het de helft is, is het al veel. Maar we wachten af wat het onderzoek uitwijst.”

 

 

 

Reageer op dit artikel