nieuws

‘Geluidsnorm warmtepompen niet haalbaar’

woningbouw 9696

‘Geluidsnorm warmtepompen niet haalbaar’

De nieuwe geluidsnorm van 40 db (A) voor buiten-units van warmtepompen is onhaalbaar. Dat heeft Techniek Nederland minister Ollongren laten weten. “Dit is niet realistisch.”

De maatregel die herrie van warmtepompen moet terugdringen, moet volgend jaar ingaan. Techniek Nederland dringt echter aan op een overgangstermijn van vijf jaar. Overdag zou de geluidsnorm daarnaast ruimer moeten zijn dan ’s avonds en ’s nachts, vindt de brancheorganisatie.

“Warmtepompen kunnen overdag warmte bufferen door optimaal gebruik te maken van opgewekte zonnestroom  waardoor de geluidsproductie in de avonduren en ‘s nachts wordt beperkt. Ook een differentiatie van geluidsnormen voor bijvoorbeeld binnenstad en buitengebied kan ervoor zorgen dat geluidwerende maatregelen in veel gevallen niet nodig zijn.”

Het aanpakken van lawaaierige warmtepompen drijft de prijs van een nieuwe woning verder op, liet de minister eerder becijferen. 

BENG

De belangenbehartiger van installateurs en technisch dienstverleners vindt verder dat de nieuwe normen voor energiezuinige nieuwbouw (BENG) niet ver genoeg gaan.

Techniek Nederland keert zich vooral tegen de lage isolatie-eis in de voorgestelde norm. “Is een huis onvoldoende geïsoleerd, dan blijft de warmtevraag groot en wordt het lastiger om in zo’n woning duurzame energietechnieken toe te passen. “

Daarnaast wil Techniek Nederland dat ventilatie-eisen onderdeel worden van de nieuwe BENG-norm. “Het kabinet stelt nu een norm voor die het mogelijk maakt woningen te voorzien van mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer van de ventilatielucht. Dat is niet energiezuinig en leidt tot een ongezond binnenklimaat, doordat bewoners de ventilatieroosters in de winter vaak afsluiten.”

Reageer op dit artikel