nieuws

Vrouwelijke starter bestormt woningmarkt

woningbouw Premium 1167

Vrouwelijke starter bestormt woningmarkt

De starter op de woningmarkt wordt steeds ouder, zoekt in een grotere straal naar een geschikte woning en is steeds vaker een vrouw.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar TNS in opdracht van ING. Van de starters is 66 procent vrouw met minimaal hbo-niveau. De leeftijd van starters is de afgelopen jaren gestegen in vergelijking met vijf jaar geleden. De leeftijdscategorie tot 30 jaar daalde van 59 procent naar 37 procent.

Starters op de woningmarkt zijn vaker bereid om binnen een grote straal op zoek te gaan naar een woning. Beter betaalbaardere woningen (35 procent), beter woningaanbod (29 procent) en een baan met betere vooruitzichten (35 procent) zijn daarbij de voornaamste redenen.

Huizenbezitters zijn honkvast

Maar eenmaal gesetteld en in bezit van een woning, neemt de bereidheid om de hun streek te verlaten snel af. Ruim de helft (54 procent) van de consumenten geeft aan in dat geval wel binnen een straal van 20 kilometer een woning te gaan zoeken. Meer dan 50 kilometer vindt maar 12 procent van de woningbezitters acceptabel en 13 procent is helemaal niet bereid om zijn huidige woonplaats te verlaten.

De belangrijke reden om niet verder weg te gaan verhuizen zijn vrienden (52 procent), familie (39 procent), kinderen en/of kleinkinderen in de buurt (27 procent). Ook noemt 39 procent het feit dat ze uit de regio komen als belangrijke reden.

Van de vrouwen die starten op de woningmarkt heeft 72 procent een hbo- of universitaire opleiding, zegt Karin van der Pol in een toelichting.

Straal van huidige woonplaats waarin men bereid is te zoeken naar een andere woning. Onderzoek Kantar TNS in opdracht van ING.

Reageer op dit artikel