nieuws

BPD verkoopt iets minder woningen maar ziet winst met 16 procent groeien

woningbouw 645

BPD verkoopt iets minder woningen maar ziet winst met 16 procent groeien
In Blaricum ontwikkelt BPD op deze plek 34 luxe woningen.

Projectontwikkelaar BPD heeft in 2018 5.500 woningen verkocht, net iets minder dan in 2017. Desondanks steeg de winst met 16 procent naar 186 miljoen euro.

De omzet steeg van 1,7 naar 1,8 miljard euro. In Nederland, Duitsland en Frankrijk werden ruim 10.000 woningen verkocht. Daarmee zakte de verkoop in ten opzichte van 2017 toen 11.500 nieuwe huizen over de toonbank gingen, waarvan de helft in Nederland.

In Duitsland werd een recordaantal van 2.100 woningen verkocht. BPD deed in november 2018 de Franse dochter, BPD Marignan van de hand. Met de geld wil BPD in Duitsland uitbreiden.

‘Druk op woningmarkt steden neemt toe’

Walter de Boer, bestuursvoorzitter van BPD vindt de resultaten “goed” maar wil wel maakt zich wel zorgen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen: “We opereren opereren op een woningmarkt waarop veel mensen steeds moeilijker vinden wat ze zoeken. De druk op de markt nam vooral in stedelijke agglomeraties verder toe. Met name huishoudens met een inkomen tussen één of tweemaal modaal vallen structureel tussen de wal en het schip.” BPD gaat zich volgens hem “nog actiever” inzetten op betaalbare woningen.

Volgens hem zijn de vooruitzichten voor 2019 voor BPD en de hele sector “zonder meer positief”, zowel voor BPD als voor de gehele sector.

BPD heeft meeste grond

BPD heeft van alle vastgoedbedrijven de grootste grondbank, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Kadaster en Vastgoedmarkt. De ontwikkelaar is geheel of gedeeltelijk eigenaar van in totaal minimaal 2.100 hectare grond die geschikt is voor woningbouw. Er zouden ongeveer 52.000 woningen op kunnen verrijzen wanneer er 25 per hectare komen.

Grondbezit BPD: bijna overal in het land, maar weinig in het Noorden. Bron: Kadaster/Vastgoedmarkt

Hoeveel grond BPD binnenstedelijk in bezit heeft, blijkt niet uit het onderzoek. Maar dat de projectontwikkelaar die bekend is van de Vinex-wijken ook erg actief is in de stad, staat buiten kijf. “Wij zijn by far de grootste binnenstedelijke ontwikkelaar”, zei Desirée Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling in juni 2018 tegen Cobouw. Ongeveer de helft dat BPD in Nederland ontwikkelt is volgens haar appartement. In Nederland leverde BPD in 2017 zo’n 6.000 nieuwbouwwoningen op. Dat aantal groeit de komende jaren naar 7.500 à 8.500 woningen.

Wonen moet geen wegwerpartikel worden

Wonen moet geen wegwerpartikel worden

Reageer op dit artikel