nieuws

Ook de douche helpt mee aan energiezuiniger woning

woningbouw 1303

Ook de douche helpt mee aan energiezuiniger woning

Met twee vortexbuizen wint de Blue douche van Hamwells de warmte terug van het water die anders door het afvoerputje verdwijnt. De fabrikant beweert zo’n 60% van de warmte terug te winnen en vermindert de EPC met 0,06 punt.

De Blue werd op de Bouwbeurs gelanceerd en is wat eenvoudiger van opbouw dan de HomeSpa die Hamwells al langer op de markt brengt. Net als de bekende Upfall shower van concurrent Xenz pompt de HomeSpa het douchewater zelf rond. De warmte hoeft dus niet via een wisselaar worden overgedragen, waardoor het rendement zeker 10% hoger ligt. Bovendien bespaart de Homespa 80% op watergebruik. Om het water op temperatuur te houden wordt elke minuut zo’n 1,5 tot 2 liter water toegevoegd, terwijl uit de douchekop evenveel water komt als bij een luxe regendouche die 25 liter water per minuut verbruikt. Elke keer dat de HomeSpa het water opnieuw oppompt, wordt het ontsmet met UV-licht.

Twee vortexbuizen zorgen voor de warmteoverdracht

De Blue zit simpeler in elkaar. Achter de console met de knoppen voor de bediening bevinden zich twee vortex-buizen laat Howan Lau van Hamwells zien. Het verse water op weg naar de douchekop stroomt via de buitenste sectie van een dubbelwandige buis. Binnenin stroomt het afvoerwater dat nog heel warm is naar beneden toe en staat zo zijn warmte af. Het wordt door een speciale trechter bovenin tegen de wand van de buis geslingerd en gaat spiralend naar beneden. Zo wordt het grote rendement bereikt. De blue heeft twee van die vortexbuizen. Ze zijn goed bereikbaar voor onderhoud, door het glazen paneel tijdelijk te verwijderen.

Duurtests in het laboratorium wijzen volgens Lau uit dat na vijf jaar zo’n 3,5% rendementsverlies optreedt door kalkaanslag en zeep aan de binnenkant van de leiding. Maar dat kan dus vrij eenvoudig gereinigd worden.

Wonen Limburg start binnenkort een pilot

Wonen Limburg gaat binnenkort tien van de warmte terugwinnende douche installaties plaatsen. Dat gebeurt bij vijf all-electric woningen en bij vijf woningen die nog met gas worden verwarmd. Zo hoopt de corporatie precies te kunnen vaststellen wat de precieze opbrengst is en hoe onderhoudsgevoelig de Blue is.

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel