nieuws

Gronings bouwbedrijf valt om: ‘Ik voorspel je, dit is niet de laatste’

woningbouw Premium 6790

Gronings bouwbedrijf valt om: ‘Ik voorspel je, dit is niet de laatste’

Op één jaar na honderd jaar oud. Het Groningse aannemingsbedrijf Roorda & Veldman is failliet. Door bouwkosten die maar blijven stijgen, door flinterdunne marges, door gedoe met het aardbevingsdossier, door banken die gedurende de wedstrijd de spelregels veranderen en misschien ook wel door een iets te enthousiaste directeur die noodgedwongen uitweek naar nieuwbouw om de kachel te laten branden.

Bankroet. Het doek valt vandaag voor Roorda & Veldman. Vandaag net geen honderd jaar na de oprichting. Dertig man leeft plots in onzekerheid. Directeur Aldert Veldman heeft het er moeilijk mee. Krokodillentranen nee.

“Ik ken mijn positie. Neem maar van mij aan dat dit niet in je koude kleren gaat zitten.”

Hij heeft het faillissement zelf aangevraagd. Er was geen houden meer aan.

Vijf jaar geleden zag het er nog zo anders uit toen Roorda & Veldman het ruim honderd jaar oude bouwbedrijf Van Timmeren overnam. Gezondheidsproblemen bij de eigenaar, nu verkeert de mkb’er zelf in zwaar weer.

Bijzonder gebied

Veldman nam de aandelen een paar jaar geleden over van zijn vader. Een formaliteit, zo zegt hij zelf, want sinds 2008 is Aldert mede-eigenaar.

“Wat er is misgegaan? Van oorsprong zijn wij een onderhouds- en renovatiebedrijf. We zitten in een bijzonder gebied, Groningen, met alle problemen rondom de gaswinning. Mensen zijn hier onzeker over hun toekomst en weten niet wat er gaat gebeuren. Dat schaadt de renovatiemarkt.”

Aldert Veldman in de tijd dat het nog goed ging met het bedrijf. Vandaag is zijn bedrijf failliet gegaan: ‘Ik wil me nergens achter verschuilen.’

Nauwelijks renovaties. Wat nu? Nieuwbouw? Bewust bleef Roorda & Veldman altijd uit die markt. Wil je dat op grote schaal doen, dan moet je een bepaalde capaciteit hebben…

Dat luistert allemaal heel erg nauw.

Roorda & Veldman ging toch overstag. Meer nieuwbouw. Een compleet andere tak van sport, waar veel, zo niet alles, afhangt van planningen, onderaannemers en een uitmuntende voorbereiding.

Dondergoed

“Zeker bij houtskeletbouw is dat ontzettend belangrijk. Dondergoed wisten we dat de marges bij woningbouw minimaal zijn. In het begin ging het prima, maar door een samenloop van omstandigheden ging het mis. Twee woningen werden er vier, en vier werden er zes en zes werden er acht. Op een gegeven moment hadden we er geen grip meer op. We hadden niet te weinig werk, maar te veel.”

En dat in markt van personeelstekorten, prijsstijgingen en planningen die daardoor opschoven in tijd. “Maar veel projecten waren in 2016 gecalculeerd en voerden we in 2018 uit. Dat wordt dan een lastig verhaal.”

Kan hij iemand iets kwalijk nemen?
“Alleen mezelf. Dat het te groot is geworden. Halverwege probeer je nog aan knoppen te draaien, maar dat mocht niet baten. Ja het zijn ook de grillen van deze tijd. En was alles volgens planning verlopen, dan was het ook een ander verhaal. Nergens wil ik me achter verschuilen. Al stijgen de prijzen ontzettend snel. Niet bij te benen.”

Een doldwaze markt, dat is zeker het geval. Des te harder komt het nieuws aan bij Sander Wubbolts, regiomanager van Bouwend Nederland Noord. “Dit is een fantastisch bedrijf met een hart voor de sector en betrokken bij opleidingsbedrijven.”

Wat Roorda & Veldman precies de das om deed? “Daar doe ik geen uitspraken over, maar ik voorspel je: dit is niet de laatste. De bouw is een rare sector. We financieren veel voor, terwijl de inkoopprijzen de pan uitrijzen, zijn de marges flinterdun.”

Bevingsdossier

Niet de laatste? Meer bouwbedrijven uit Groningen in de problemen? Hoeveel dan?

“Ik heb geen aantallen, maar ik weet wel dat veel bedrijven sterk hebben ingezet op het bevingsdossier. Wat je nu echter juist ziet is dat de onzekerheid weer is toegenomen het aantal concrete opdrachten daalt. Juist voor het mkb. Er zijn wel wat grote tenders nu, maar programma’s zoals de aanpak van schoorstenen en balkons lopen af. En mensen zitten in de wachtstand: wordt mijn huis gesloopt of versterkt? Ze weten het niet. En dus gaan ze ook niet investeren in een uitbouw, serre of dakkapel.”

Wubbolts van Bouwend Nederland roept alle aardbevingsinstanties op om haast te maken met concrete opdrachten waarvan ook lokale bouwbedrijven een graantje kunnen meepikken. Ook trekt hij ten strijde tegen bureaucratische processen.

“Waar gebeurd: een bouwbedrijf mag overal meepraten. Met bewoners, de architect en het CVW. Driekwart later volgt de calculatie. Je bent te duur, krijgt de aannemer die daar al uren, dagen zo niet weken in heeft zitten, terug. Zo ga je niet met mensen om.”

Doorstart

Bouwdirecteur Aldert Veldman heeft voorlopig andere kopzorgen. “Of andere bouwbedrijven hier ook in de problemen zitten door aardbevingsgedoe? Ik heb daar geen zicht op, maar kan me daar alles bij voorstellen. Maar dit dossier ligt al dusdanig onder de schijnwerpers, dat ik me daar niet achter wil verschuilen.”

Veldman hoopt op een doorstart in afgeslankte vorm. “Met verschillende partijen ben ik in gesprek. En we willen ons dan weer volledig richten op verbouw, onderhoud en renovatie.”

“Of de naam blijft bestaan? Dat weet ik niet. Het personeel? Mocht ik geen doorstart kunnen maken dan hebben de jongens zo weer werk, daar maak ik mee geen zorgen over. Maar dat dit niet in de koude kleren gaat zitten, mag duidelijk zijn. Neem dat maar van mij aan.”


Cobouw Cafe Groningen 7 maart

Met Bouwend Nederland trekt Cobouw door het land om te praten over de bouw in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen. Op 7 maart staan we in Groningen uitgebreid stil bij het aardbevingsdossier, de inframarkt en de woningmarkt. U kunt daar bij zijn. Aanmelden kan hier.

Reageer op dit artikel