nieuws

Deze projectontwikkelaars klopten tevergeefs bij de bank aan en krijgen nu een lening van het donderdag gelanceerde transformatiefonds

woningbouw 1329

Deze projectontwikkelaars klopten tevergeefs bij de bank aan en krijgen nu een lening van het donderdag gelanceerde transformatiefonds

Projectontwikkelaars Niels Scholman en Bob van Leeuwen zijn de eerste gebruikers van het donderdag gelanceerde transformatiefonds. Ze gaan in Wijk bij Duurstede een notariswoning ombouwen naar 24 appartementen, vertellen ze bij een Zaanse containerterminal tegen minister Ollongren. ”Projectontwikkeling wordt haast niet gefinancierd.”

In een koude hal van broedplaats De Hoop op bedrijventerrein Achtersluispolder in Zaandam staan Niels Scholman en Bob van Leeuwen te midden van bestuurders en projectontwikkelaars onopvallend te kijken naar een klein podium. Daarop staan alle bestuurders die deze donderdag het transformatiefonds lanceren. Minister Kajsa Ollongren kijkt als ze de zaal toespreekt even achter haar. Daar hangt hoog tegen de muur een grote foto van een lancering van een raket. “Dat is een stuwraket”, zegt ze. Dat wil ze met het transformatiefonds ook zijn. Ze wil kleine projectontwikkelaars in het begin een duwtje geven.

Het ministerie stelt 38 miljoen euro ter beschikking, de BNG Bank verdubbelt dat bedrag tot 76 miljoen euro, zegt Gita Salden, voorzitter van BNG Bank. Ondernemers met plannen voor (her)ontwikkeling van locaties waar woningbouw kansrijk maar ingewikkeld is, kunnen zich melden voor een kortlopende geldlening.

Desirée Uitzetter, voorzitter van de Neprom: “Think big, act small.”

Met 38 miljoen euro kun je niet alles, zegt Ollongren. Maar anders kun je niks

Scholman en Van Leeuwen glimmen. Bijna niemand in de zaal weet dat zij de eersten zijn die van het fonds gebruik gaan maken en wat hun plannen zijn. Ook de minister niet. Ze hebben al gesprekken gehad met de uitvoerder van het fonds, de SVN. Alles lijkt in kannen en kruiken.

Burgemeester Jan Hamming van Zaandam gelooft heilig in wonen op bedrijfsterreinen, zegt hij op het podium. “Zaanse menging 2.0”, prijst hij de Achtersluispolder in “de scharnier van Amsterdam en Zaanstad” aan bij projectontwikkelaars in de zaal. “We houden van fantastisch bruisende opgaven.”

De Zaanse wethouder Gerard Ram had in het begin wel wat bedenkingen bij de transformatie van het gebied, bekent hij. “Ik dacht: Mijn god, er is niet eens een voetpad of fietspad.” Maar ja, die plaats, zo mooi tegen het Noordzeekanaal aan…en Tony Chocolonely dat zich er heeft gevestigd. Genoeg om over weg te dromen.

Maar is de 38 miljoen euro geen druppel op een gloeiende plaat? Ollongren: “Ik denk het niet. Kun je alles? Nee. Maar anders kun je niks. We moeten niet zitten wachten, we moeten dingen doen.”

Think big, act small. We zijn er nog lang niet

Desirée Uitzetter, voorzitter van projectontwikkelaarsvereniging Neprom, valt haar bij. “Je moet beginnen en kijken wat het oplevert.” Zo’n fonds is echt nodig voor ondernemers, vindt ze. “Voorfinanciering is moeilijk, het heeft gewoon een hoog risico.” En die druppel? “Ik hoop van harte dat het meer wordt. Maar een druppel? Het is een mooi begin.” Alle begin is moeilijk. “Ik heb als slogan: Think big, act small. We zijn er nog lang niet.”

Genoeg gepraat. De minister en de bestuurders lopen naar een geblindeerde bus die verder het industrieterrein op zal rijden. Scholman en Van Leeuwen vragen bij de bus of ze mee kunnen. Nee, want ze hebben niet gereserveerd. Ze pakken hun eigen auto en gaan op zoek naar de bus.

Scholman en Van Leeuwen willen in Wijk bij Duurstede een oude notariswoning transformeren tot 24 woningen voor een- en tweepersoonshoudens, vertellen ze op weg naar de minister. Ze zijn projectontwikkelaar. Het bedrijf van Scholman heet Multivast en Van Leeuwens bedrijf is Blok8. Ze hadden eerst aangeklopt bij de Volksbank en hadden een toezegging gekregen dat ze een lening zouden krijgen. “Maar opeens wijzigde de bank haar beleid”, zegt Van Leeuwen. En dus konden de projectontwikkelaars weer opnieuw beginnen. Bij de Rabobank en ABN Amro kom je sowieso niet binnen, zeggen ze. Daar moet je 40 procent eigen geld meenemen. “Projectontwikkeling wordt haast niet gefinancierd”, zegt Scholman.

Minister Ollongren ontmoet de eerste gebruikers van het transformatiefonds Niels Scholman en Bob van Leeuwen.

Minister Ollongren zit aan een tafel met grote repen chocola voor zich

Het busje is gevonden. Tegen het Noordzeekanaal aan, bij een overslagterminal tussen de zeecontainers blijkt het kantoor van Tony Chocolonely te liggen. Het is een voormalige rijstpellerij en cacaofabriek. “Pax”, staat er in steen gehouwen boven de deur. Het gebouw is onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Minister Ollongren en haar reisgenoten zitten aan een tafel met grote repen chocola voor zich en horen het bedrijfsverhaal aan. Daarna beklimt de groep de toren via het stoffige trappenhuis en wordt door kleine raampjes gekeken om van het uitzicht naar Amsterdam te genieten. “Daar aan de overkant ligt Amsterdam. Dat daar moet Haven-Stad worden”, zegt een Zaanse ambtenaar.

Genieten van het uitzicht op Amsterdam.

De rondleiding is bijna voorbij, minister Ollongren moet weer naar de bus. Of ze de eerste gebruikers van het transformatiefonds al kent? “Nee”, zegt ze terwijl ze langs de zeecontainers loopt. Dan schuiven Scholman en Van Leeuwen langs de containers naar voren. Ollongren schudt ze de hand. De projectontwikkelaars vertellen in het kort hun plannen. “Het overbruggen van de periode vanaf aankoop tot de eerste huurstroom, dat is een probleem”, legt Scholman uit. Ollongren hoort het belangstellend aan, wenst ze succes en moet weer verder.

100.000 euro uit eigen zak? Niet haalbaar

Scholman heeft de notariswoning privé aangekocht, vertelt hij als we teruglopen naar de auto. Met de financiering uit het transformatiefonds kun je tijd overbruggen. “Van het moment dat je zo’n locatie krijgt aangeboden tot de bouwvergunning ben je minimaal een à twee jaar verder. In het begin kun je nog dingen uit eigen zak betalen, zoals de kosten voor de architect. Maar de aankoop en de eerste fase van de bouw, wordt een ander verhaal. Dan heb je het gauw over 100.000 tot 150.000 euro. Dat is gewoon niet haalbaar.”

De SVN gaat ze een soort bouwdepot ter beschikking stellen. “Voor vijf jaar. Ze willen dat het zo snel mogelijk terugbetaald wordt, zodat het weer voor andere leningen uitgegeven kan worden.” Het transformatiefonds is een revolverend fonds.

Nee, het financieren van een woningbouwproject in Nederland valt niet mee voor kleinere ontwikkelaars, is hun ervaring. Dat ligt in Duitsland anders, weet Scholman. “Daar kun je bijvoorbeeld ook duurzame materialen laten financieren.” Scholman en Van Leeuwen hadden graag nul-op-de-meterwoningen willen maken. “Maar dat is moeilijk te betalen.”

Reageer op dit artikel