nieuws

Bouwspurt: 5 procent meer nieuwbouwwoningen te koop

woningbouw Premium 499

Bouwspurt: 5 procent meer nieuwbouwwoningen te koop
Foto: Cor Salverius / Fotopersbureau Dijkstra

Door een bouwspurt in het vierde kwartaal van 2018 is het aanbod met nieuwbouwwoningen met 5 procent gestegen naar 14.800 nieuwbouwwoningen die te koop staan bij NVM-makelaars.

In 2018 zijn 30.900 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is 7 procent minder dan het jaar ervoor. Nieuwbouwwoningen buiten de vier grote steden gaan sneller over de toonbank dan in de steden, omdat ze betaalbaarder zijn, signaleert makelaarsvereniging NVM.

Een gemiddelde nieuwbouwwoning is 14 procent duurder geworden en kost 361.000 euro. Net als in de bestaande bouw stijgen de prijzen in nieuwbouw sterk door de enorme vraag naar woningen, zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM: “De nieuwbouwprijzen worden verder opgestuwd door hoge bouwkosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk bouwen.”

Koper heeft geen trek meer in steeds duurdere woning

De makelaars in en rond de grotere steden zien “onbetaalbare nieuwbouw voor een steeds grotere groep geïnteresseerden”.  Voor het eerst worden volgens de NVM nieuwbouwwoningen in de vier grote steden trager verkocht dan daarbuiten. “De kwaliteit van de nieuwbouw stijgt niet met de prijs, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding onder druk staat. De koper, die steeds dieper in zijn buidel moet tasten, wordt terecht steeds kritischer”, aldus Jaarsma.

De periode om 70 procent voorverkoop te halen wordt langer en staat soms zelfs onder druk, signaleren de makelaars. “Dit terwijl het aantal geïnteresseerden en inschrijvingen voor nieuwbouwprojecten juist toeneemt. Kortom, steeds vaker haken geïnteresseerden af bij het zien van de prijslijst bij start verkoop.”

Volgens de NVM is er een enorme interesse voor nieuwbouwwoningen, maar resulteert dit niet in meer transacties. Dat is deels te verklaren door een gebrek aan aanbod en het hoge prijsniveau, maar er is volgens hem meer aan de hand. “In een jaar waar de Rijksoverheid stuurt op het aanjagen van de nieuwbouw, zijn er in de eerste drie kwartalen van 2018 juist aanzienlijk minder nieuwbouw-koopwoningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het vierde kwartaal van 2018 maakt een hoop goed: door een uitstekend kwartaal is het nieuwe aanbod in heel 2018 beperkt gebleven tot -2 procent ten opzichte van 2017.”

In het vierde kwartaal van 2018 stonden 14.800 nieuwbouwwoningen te koop bij NVM-makelaars, een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Gekte woningmarkt ebt weg

De gekte op de Nederlandse woningmarkt begint volgens de makelaars iets af te nemen. “In sommige regio’s en met name Amsterdam zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt”, zegt Jaarsma. De NVM merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn.

Reageer op dit artikel