nieuws

Kwart miljard extra voor Rotterdam-Zuid

woningbouw 764

Kwart miljard extra voor Rotterdam-Zuid

Rotterdam-Zuid krijgt de komende jaren 260 miljoen euro extra voor verbetering van zijn armste buurten. Het grootste deel daarvan wordt geïnvesteerd in woningbouw. Dat maakte Marco Pastors, directeur van Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ), gisteren bekend.

Het kabinet heeft 130 miljoen euro toegezegd uit de regiomiddelen, op voorwaarde dat de gemeente Rotterdam het bedrag zou verdubbelen. Dat gebeurt nu en het levert een formidabele extra investering op van 260 miljoen euro. “Een compliment daarvoor aan beide, want dit programma is een kwestie van een lange adem”, zegt Pastors, die het NPRZ sinds de start in 2011 leidt. “Het gaat hier al een beetje beter, maar het herstel is nog heel broos.”

Van het bedrag gaat 120 miljoen naar woningbouw, de overige miljoenen gaan naar onderwijs, werkgelegenheid en cultuur. Het moet ervoor zorgen dat het gebied met tweehonderdduizend inwoners in 2030 niet meer de enorme achterstand heeft op het gebied van opleidingsniveau, werkloosheid en woningwaarde. In de komende twintig jaar worden met het geld 35.000 woningen aangepakt, waarvan 8.600 in de komende vier jaar. Het gaat daarbij vooral om opknappen, samenvoegen en – waar nodig –  vervangen van woningen. De intensieve operatie moet er ook voor zorgen dat de waarde van het woningbezit eindelijk gaat stijgen. Terwijl in de rest van Nederland de woningwaarde als een raket omhoog ging, daalde die in de ‘focuswijken’ in het NPRZ-gebied van 103 duizend euro naar 99 duizend euro.

Met geld uit het fonds willen de marktpartijen appartementen opkopen en samenvoegen tot grotere woningen

Het NPZ-programma maakt in het bijzonder geld vrij voor de focuswijk Carnisse, een buurt tussen Maastunnel en Zuidplein met veel particulier bezit. In dit gebied uit het begin van twintigste eeuw neemt opvallend genoeg een vijftal marktpartijen het voortouw. Ontwikkelende bouwers Dura Vermeer, Heijmans en Era Contour, vastgoedontwikkelaar Amvest en belegger Syntrus Achmea werken aan de oprichting van een inkoopfonds. “We willen daarmee als eerste stap zo’n duizend huizen aanpakken”, vertelt oud-Amvest directeur Wienke Bodewes, een van de trekkers van het project. “Daarmee willen we het proces in de wijk op gang helpen.”

Met geld uit het fonds willen de marktpartijen appartementen opkopen en samenvoegen tot grotere woningen. Daarnaast is het de bedoeling om hier en daar met gerichte sloopacties pleintjes te maken. Dat moet voor een verandering van het wijkkarakter zorgen: niet alleen lange straten vol geparkeerde auto’s, maar goede looproutes en verbindingen met de Lepelaarsingel. De marktpartijen pakken het gebied aan vanuit deze centrale verbindingsroute.

In totaal verwachten de partijen tientallen miljoenen euro’s te investeren in het gebied

In principe is er genoeg geld om vanuit het inkoopfonds duizenden woningen in het gebied aan te pakken, zegt mede-initatiefnemer Rob de Jong (StratAct). “Alleen is zo’n inkoopfonds iets compleet nieuws, we zijn bezig om het wiel uit te vinden.” In totaal verwachten de partijen tientallen miljoenen euro’s te investeren in het gebied. Ongeveer een vijfde van de investering komt uit overheidsgeld, de marktpartijen dragen het risico. De partijen werken ook samen met corporaties die in het gebied actief zijn.

De gemeente geeft waar nodig actief steun. Zo vestigde de gemeente eind vorig jaar voorkeursrecht aan de Urkersingel, om corporatie Woonbron te helpen bij het verwerven van woningen. Niet uitgesloten is dat het antispeculatiebeding vaker wordt ingezet, om te voorkomen dat huisjesmelkers de stadsvernieuwingsopgave frustreren.

Reageer op dit artikel