nieuws

Eerste scheurtjes in groen, links en Utrechts woningmarktbeleid: ‘Morgen kunnen we 20.000 huizen in Rijnenburg bouwen’

woningbouw 2174

Eerste scheurtjes in groen, links en Utrechts woningmarktbeleid: ‘Morgen kunnen we 20.000 huizen in Rijnenburg bouwen’

De druk om in het Utrechtse groen te bouwen, neemt toe. Zelfs met GroenLinks valt er weer te praten over bouwen buiten de rode contouren, bleek dinsdagavond tijdens het Cobouw Café in Amersfoort. “We moeten van nee tenzij, naar ja mits.”

Organiseer een debat over woningbouw in de provincie Utrecht en iedere lijsttrekker wil meepraten. En als ze niet zijn uitgenodigd, zijn ze licht gepikeerd.

En zo was het precies tijdens het Cobouw Café in het Ketelhuis in Amersfoort. Zo’n beetje alle politieke kleuren waren van de partij. Van de PVV tot aan de SGP.

De druk is hoog, de spanning soms om te snijden. En wat waren ze kritisch. Kritisch op het huidige provinciebestuur en die drie partijen(D66, CDA, VVD) die zich lieten inpakken door GroenLinks.

“Al acht jaar lang verklaren ze hier elk weilandje heilig. Buiten de rode contouren is helemaal niets meer mogelijk.”

Overzicht van het Cobouw Café in het Ketelhuis. Maxime Verhagen in gesprek met Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD) (Foto: Cynthia van Dijke)

Het “gebrek” aan harde plannen. De kermende wethouders van kleine kernen die “geen enkele ruimte krijgen” om te bouwen. Al zijn ze van D66, net zoals Pim van den Berg (D66), gedeputeerde Ruimtelijke Ordening in de provincie Utrecht. Het is zelfs de VVD in de Tweede Kamer niet ontgaan. Voor het kerstreces was er emotie en een motie.

Maar ze kunnen schreeuwen wat ze willen die Kamerleden, de regie over huizen bouwen, ligt allang niet meer in Den Haag.

Juist dat baart Maxime Verhagen zorgen. Voor je het weet, hebben we aan het einde van deze regeringsrit weer een woningnood.”

Ja, mits

We kletsen te veel, we plannen te veel, we poetsen te weinig, dat soort meningen kwam er wel meer voorbij dinsdagavond in Het Ketelhuis. Tussen actievoeren en ontkennen.

André van Schie, lijsttrekker van de VVD in de provincie Utrecht, schoof wel iets op. Jarenlang steunde zijn rechtse partij, de linkse koers. Daar is hij nu klaar mee, maakte hij duidelijk.

Weg met de rode contouren?

“Dat hoeft nou ook weer niet, maar het moet ook niet per definitie nee zijn. Als we van nee tenzij, naar ja mits gaan, kunnen we al wat stapjes maken. En de minister moet ingrijpen als er onvoldoende harde plannen zijn.”

VVD’er André van Schie wil woningen in Rijnenburg. “Maar er moet wel veel geld bij voor wegen en ov.” (Foto: Cynthia van Dijke)

Meer woningen?

Ja mits, benadrukte Van Schie. Er moet dan namelijk wel geld bij. “Veel geld. Voor wegen en ov.”

En waar bouwen we die woningen dan, in Rijnenburg?

“Ja, ook in Rijnenburg (oksel van de A12 en de A2 richting IJsselstein, red). Waarom zouden we daarmee moeten wachten tot 2030?”

Rijkswaterstaat ligt ook dwars

Bouwen in Rijnenburg? Niet als het aan GroenLinks ligt, al is het een bouwlocatie.

“Kan wel zijn”, denkt Huib van Essen, lijsttrekker ven GroenLinks”, als je iets van het groen haalt, krijg je dat nooit meer terug.”

Gedeputeerde Van den Berg viel hem bij: morgen bouwen in Rijnenburg is zo simpel nog niet. “Van Rijkswaterstaat krijgen we geen enkele aansluiting op de A12 of A2.”

Huib van Essen van GroenLinks is geen voorstander van bouwen in Rijnenburg. (Foto: Cynthia van Dijke)

“Daarom moeten we anders denken”, vindt Van Essen(GroenLinks). “Ons ernstig afvragen of we de 100.000 geprognosticeerde woningen – voor na 2025 – wel volledig moeten faciliteren in de provincie Utrecht.”

Verhagen schrok op. Een toekomstige bouwstop in Utrecht? Utrechters wegjagen als het vol is?  Richting Drenthe of zo? Wat nou als elke provincie dat doet? Woningen over de schutting gooien, om groen te sparen in je eigen ‘achtertuin’. Dan is het einde zoek.

Nee, de voorzitter van Bouwend Nederland denkt klassieker, hoewel.

“Uit alle onderzoeken blijkt dat je de totale woningbouwbehoefte niet met hoogbouw en binnenstedelijk kunt oplossen. Hoe dan ook zul je naar het buitengebied moeten, tenzij we een rem zetten op de bevolkingsgroei of het aantal migranten.”

Daar was geen meerderheid voor. Wel voor het iets sneller bouwen van woningen. Of in elk geval voor het sneller hard krijgen van zachte plannen, al heeft iedereen een andere definitie van hard en zacht.

De discussie ging in Amersfoort alle kanten op. (Foto: Cynthia van Dijke)

“Starters komen niet meer aan de bak in stad”, verzuchtte Verhagen.

“Niet iedereen kan nou eenmaal aan de Oude Gracht wonen”, pareerde de GroenLinkser.

“Parkeernormen van 0,3 in de stad leiden tot een puinbak”, foeterde de VVD’er.

“We moeten afspraken maken met bouwers voor de lange termijn”, concludeerde de D66-man.

Groen en geel

Bouwondernemer Wim Bunnik, ergerde zich soms groen en geel aan het geklets in rondjes. Hij drong aan op meer Rijksregie. Zo, wordt het nooit wat.

“Vanuit een helikopter zou de Rijksoverheid moeten zeggen: daar gaan we bouwen, en daar komen wegen. Als alle gemeenten hun eigen beleid blijven voeren, komt er helemaal niets van woningbouwopgave terecht. Wat er nodig is? Direct kunnen we in Rijnenburg beginnen met het bouwen van 20.000 woningen.”

Nou, nou, poeh, hoorde je in de zaal. En zelfs de VVD vindt 20.000 wel heel erg veel.

‘Is er leven in Delfzijl?’

Het werd later en later. Ook de architect in de zaal begon zich met de discussie te bemoeien. “Waarom hebben we het niet over samen wonen en anders wonen? Als we alle subsidies en regels bij elkaar trekken, lossen we in een keer de hele woningnood op…

En hoezo mogen we niet permanent wonen in recreatiewoningen? In heel Europa mag dat…

En waarom niet bouwen in Delfzijl? Dat staat helemaal leeg…”

Weer schrok Verhagen op.
“In Delfzijl ga ik niet wonen. En je kunt mensen ook niet dwingen in Delfzijl te gaan wonen.”

Pim van den Berg en Yvonne Kemmerling slaan spijkers met koppen tijdens het Kopspijkerspel. (Foto: Cynthia van Dijke)

Een van de weinige vrouwen in de zaal, Yvonne Kemmerling, oud-wethouder in Amersfoort, had misschien wel de meest verstandige woorden.

“We moeten ons niet gek laten maken. Laten we dit debat genuanceerd voeren en vooral met de mensen uit de buurt. En niet van bovenaf. Al mag je best een quotum afspreken.”

Verhuizen, minder voortplanten, kleiner wonen. De discussie was levendig en leek zelfs af te stevenen op resultaat. GroenLinks toonde zich aan het einde van de avond zelfs bereid om maatwerk voor de kleine dorpen toe te zeggen. Ja, ook buiten de rode contouren.

‘Sorry hoor’

Waar een wil is een weg, en zonder weg, geen woningbouw, besloot een goedgehumeurde VVD’er Van Schie. “Maar daar is dus geld voor nodig, veel geld.”

En dus stelde hij voor het netwerken nog één vraag aan Bouwend Nederland. “Zouden bouwbedrijven misschien mee willen betalen aan de bereikbaarheid in Nederland?”

Verhagen schrok nog één keer op.

“Weet je wel wat de marges zijn van bouwbedrijven? 1,5 procent!..

Als je als VVD’er gaat zeggen, betaal als bouwer maar eerst mee aan infrastructuur voor we woningen mogen bouwen… sorry hoor.”


Videoverslag Cobouw Café Amersfoort van 8 januari


Cobouw Café 22 januari: mobiliteit in Zuid-Holland

In het kader van de naderende provinciale Statenverkiezingen (20 maart) trekt het Cobouw Café het land door met Bouwend Nederland.

Elk Café staat in het teken van lokale bouwopgaven en elke keer gaat Cobouw in debat met politieke lijsttrekkers, bouwers en ondernemers uit de regio.

De komende editie vindt plaats op 22 januari in Den Haag en gaat onder meer over de mobiliteit in Zuid-Holland. U kunt daar bij zijn. Aanmelden kan hier.

Meer informatie over dat programma is hier te vinden.

Thema: Mobiliteit in Zuid-Holland
Datum: 22 januari
Locatie: Millers (Plein 10a, Den Haag)
Aanvang: 19:00 (ontvangst vanaf 18:30)
Presentatie: Joost Zwaga en Thomas van Belzen
Tafelgasten: 

  • Floor Vermeulen (VVD), lijsttrekker gedeputeerde Zuid-Holland
  • Adri Bom-Lemstra (CDA), lijsttrekker gedeputeerde Zuid-Holland
  • Berend Potjer (GroenLinks), lijsttrekker gedeputeerde Zuid-Holland
  • Dennis van der Werff, Van der Werff Groep en regiovoorzitter Bouwend Nederland
  • Fries Heinis, directeur Bouwend Nederland (sidekick)

Intermezzo
Rutger Schonis, lid Tweede Kamerfractie van D66

Reageer op dit artikel