Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

HSB schuldig bevonden aan dodelijk ongeluk met heistelling

woningbouw Premium 2709

HSB schuldig bevonden aan dodelijk ongeluk met heistelling

HSB is veroordeeld tot een geldboete van 40.000 euro. Volgens de rechtbank van Amsterdam heeft het Volendamse bouwbedrijf schuld aan het dodelijke ongeval in 2016 op een bouwplaats in de hoofdstad. Daarbij kwam Erna van der Pers, regiodirecteur van woningcorporatie De Alliantie, om het leven.

Het ongeluk gebeurde tijdens een feestelijke ceremonie op een bouwplaats op het Zeeburgereiland. Daar was een kleine, ouderwetse heistelling – een zogenoemde ‘driepoot’ – neergezet, die tijdens het symbolisch slaan van de eerste paal plots omviel en terechtkwam op twee omstanders. Van der Pers kwam om het leven. Een man raakte gewond en kampt nog altijd met fysieke en geestelijke problemen.

Naast HSB is ook de leverancier van de heistelling, Boer bv uit Meerkerk, veroordeeld tot een geldboete van 40.000 euro.

De rechtbank in Amsterdam oordeelt dat de aannemer en het bedrijf onvoorzichtig hebben gehandeld en daarom verantwoordelijk zijn voor het ongeval. Ook wordt het de twee kwalijk genomen dat ze nooit contact hebben gezocht met de nabestaanden van de vrouw.

Het Openbaar Ministerie had eerder een boete van 50.000 euro geëist tegen HSB en een geldboete van 30.000 euro tegen Boer bv. De rechtbank vond dat uiteindelijk dat beide bedrijven een even hoge straf verdiende.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels