nieuws

Transformatie levert 7500 starterswoningen op: Vorig jaar 1900 panden omgebouwd

woningbouw 1078

Transformatie levert 7500 starterswoningen op: Vorig jaar 1900 panden omgebouwd

Door bestaande kantoren, winkels en fabrieken te verbouwen zijn er vorig jaar 7570 nieuwe woningen bijgekomen. Het transformeren levert ruim 8 procent van alle nieuwe woningen die er in 2017 zijn opgeleverd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het zijn vooral kleine huurappartementen, bewoond door jongeren en studenten.

De grootste groep nieuwe woningen, zo’n 40 procent, zitten in voormalige kantoorpanden. Daarnaast zijn voormalige publieke gebouwen als scholen of zorginstellingen een geliefd verbouwingsproject. In totaal wisselden vorig jaar 1900 panden van  bestemming zodat er mensen in kunnen wonen. De ombouw levert toch een bijdrage van 8 procent in het percentage nieuwe woningen waarvan nog altijd een schreeuwend tekort is.

De meeste woningen die voortkomen uit transformaties zijn te vinden in Zuid-Holland. Ongeveer 1 op de 5 transformatiewoningen lag in deze provincie. Vooral in de gemeenten Den Haag en Delft zijn veel woningen ontstaan door hergebruik van bestaande panden.

Van de gemeenten is Amsterdam met 635 woningen koploper. Afgezet tegen alle nieuwe woningen die er in de hoofdstad bij kwamen, gaat het echter om een gemiddelde bijdrage. Dat was in het Noord-Hollandse Huizen wel anders. Daar was de herbestemming van bestaande panden goed voor zo’n 80 procent van de 124 nieuwe woningen die de gemeente erbij kreeg.

Vooral particuliere verhuurders

Transformatiewoningen zijn in de meeste gevallen huurwoningen. Het zijn vooral particuliere verhuurders die in dit gat in de markt zijn gesprongen. Van de woningen waarvan de eigendomssituatie bekend is, is 8 procent in bezit van woningcorporaties. Overige verhuurders hebben 82 procent van de getransformeerde woningen in handen. De rest zijn koopwoningen.

Van de woningen met een bekende WOZ-waarde heeft driekwart een WOZ-waarde van onder de 150.000 euro. De nieuwe bewoners zijn voornamelijk jonge eenpersoonshuishoudens met een laag basisinkomen, zoals studenten.

Amsterdam is koploper met transformeren van woningen, maar ook Den Haag en Delft lopen voorop. Bron: CBS

Reageer op dit artikel