nieuws

Ontwikkelende bouwer SBB doet het met allerlei beleggers, een vruchtbare markt

woningbouw 767

SBB uit Beverwijk groeit dankzij de run naar nieuwbouwwoningen in de Randstad naar een omzet van 113 miljoen euro. De verwachtingen voor de komende jaren zijn volgens de ontwikkelende bouwer veelbelovend.

Ontwikkelende bouwer SBB doet het met allerlei beleggers, een vruchtbare markt

Woningen, woningen, woningen. SBB heeft er de vaart goed in met het ontwikkelen en bouwen van woningen. De omzet steeg in 2017 met 10 miljoen euro naar 113 miljoen euro. Directeur Vincent van den Broek verwacht dat de omzet de komende jaren verder zal groeien, blijkt uit het jaarverslag.

Dat zal met de honger van beleggers naar woningen te maken hebben. SBB legt het aan met een bonte mix van vastgoedbeleggers. Voor vastgoedontwikkelaars Wonam, Amvest en Snippe is SBB vooral in de Randstad aan het werk. Het in Nederland relatief nieuwe beleggingsfonds IC Netherlands stopt via SBB veel Duits geld in kleine appartementen in Amsterdam voor de zogeheten young professionals. Maar de Beverwijkenaren zijn ook voor senioren bezig: voor corporatie Wormerwonen bouwt het bedrijf seniorenwoningen.

Osdorpplein: het is SBB wat de klok slaat

Wie een groot project van SBB wil zien moet naar het Osdorpplein in Amsterdam gaan. Daar worden ruim 400 woningen voor jongeren gebouwd, verdeeld over vijf woontorens. Opdrachtgever is IC Netherlands. Voor andere beleggers worden op hetzelfde plein 120 huurwoningen en 50 koopwoningen gebouwd. Trots zijn de Beverwijkenaren ook op het winnen van de tender Sluiseiland te Vianen, waar vanaf 2020 een kleine tweehonderd woningen mag ontwikkelen en bouwen.

Toch zijn er ook “serieuze belemmeringen” die de groei kunnen beperken. “De omvang van het rendement is positief, maar zal voor een deel afhankelijk zijn van de ontwikkeling van het prijsniveau binnen de bouwsector”, aldus Van den Broek. Kortom: SBB heeft net als iedere hoofdaannemer last van de stijgende bouwkosten. SBB verwacht echter dat de jarenlange samenwerking met bouwpartners genoeg moet zijn om de ergste prijsdruk weg te nemen. Het dochterbedrijf van de Scheybeeck Groep kan overigens een stootje hebben. De solvabiliteit is 45 procent.

Tijdens de crisis mengde SBB zich in de strijd om omgevallen bouwbedrijven. Bij het faillissement van Heddes legde SBB het begin 2011 echter af tegen Ballast Nedam. Voor Mulder Obdam bestond in 2013 belangstelling. Maar de curator koos voor het hoogste bod, in plaats van het beste aanbod voor het personeel, zei SBB teleurgesteld toen dat afketste. Bot Bouw won de strijd.

Reageer op dit artikel