nieuws

Personeelstekort woningbouw naar nieuw record: helft bedrijven heeft handjes te weinig

woningbouw Premium 752

Personeelstekort woningbouw naar nieuw record: helft bedrijven heeft handjes te weinig

Het personeelstekort in de woningbouw is opgelopen naar een recordhoogte. De helft (48 procent) van de bouwers moet woningbouwprojecten uit- of afstellen vanwege het gebrek aan menskracht.

Dat blijkt uit de conjunctuurenquête van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) over de maand augustus. Sinds de eerste meting in 2000 is de personeelsnood nog nooit zo hoog geweest.

Bij de laatste meting van het EIB, in juni van dit jaar, had 44 procent van de woningbouwbedrijven nog een tekort aan personeel. Vorig jaar in augustus had 16 procent van de bedrijven te weinig mensen.

Schaarste aan personeel zorgt voor oplopende bouwkosten

Bouwers klagen massaal dat ze de groei van de vraag niet bij kunnen benen en dat het al een kunst is de aangenomen projecten soepeltjes naar het einde te brengen. De schaarste aan personeel zorgt voor oplopende bouwkosten, omdat onderaannemers en zzp’ers hun prijzen opschroeven. De oplopende prijzen zijn voor veel opdrachtgevers reden om projecten af te blazen of te versoberen.

Lees alles over

Lees alles over
Ook in de utiliteitsbouw lopen de personeelsproblemen op. 31 procent van de bedrijven zegt stagnatie van projecten te ondervinden door het gebrek aan handjes. De laatste keer dat de arbeidsmarkt voor utiliteitsbouwers zo krap was, was in de zomer van 2000, toen 36 procent van de bedrijven mensen zocht.

In de gww is het personeelstekort iets afgenomen. 15 procent van de bedrijven heeft er last van. In juni was dat nog 24 procent.

Reageer op dit artikel