Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

‘Warmtepomp legt het af tegen hr-ketel’

woningbouw 3762

‘Warmtepomp legt het af tegen hr-ketel’
Als hoofdverwarming is vloerverwarming gelegd. Dit is een lagetemperatuursysteem dat wordt gevoed door twee Mitsubishi Electric Ecodan warmtepompen.

De groei in de verkoop van duurzame verwarmingsmethoden zoals een warmtepomp vlakt af. Traditionele hr-ketels vinden nog steeds gretig aftrek en bij nieuwbouwwoningen is het marktaandeel van hr-ketels zelfs fors toegenomen. Dit blijkt uit een rapport van Natuur & Milieu en netwerkbedrijven Stedin en Alliander.

“Dit is opmerkelijk. We moeten juist van het aardgas af”, klaagt Natuur & Millieu-directeur Marjolein Demmers. ,,De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van hr-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen.”

Volgens  de Gasmonitor 2018 ging de verkoop van warmtepompen vorig jaar met 15 procent vooruit, naar 84.832. Een jaar eerder was nog sprake van een plus van 44 procent. De verkoop van hr-ketels daalde in 2016, maar steeg in 2017 weer met 3 procent, tot 425.000 stuks.

75% nieuwbouwwoningen heeft hr-ketel

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van hr-ketels explosief, zo valt op te maken uit de cijfers. In 2014 kreeg 51 procent van de nieuwbouwwoningen een hr-ketel, in 2016 was dit 75 procent. Een hr-ketel gaat gemiddeld zo’n vijftien jaar mee. Dit betekent volgens de onderzoekers dat tot 2031 driekwart van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit.

Warmtetransitie in de keuken komt wel op gang

Omdat aardgas gaat verdwijnen in de bebouwde omgeving kijkt de Gasmonitor ook naar de veranderingen in de keuken. Koken op gas raakt volgens de studie duidelijk  uit. Gaskookplaten worden minder toegepast en verliezen terrein aan inductie-, keramische of elektrische inbouwkookplaten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels