nieuws

Kasbeheerder en tussenpersoon Vestia veroordeeld tot 3 en 2,5 jaar cel

woningbouw 749

Kasbeheerder en tussenpersoon Vestia veroordeeld tot 3 en 2,5 jaar cel

De twee hoofdverdachten in het financiële schandaal rond woningcorporatie Vestia zijn veroordeeld tot celstraffen. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat Marcel de Vries zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij kreeg dinsdag drie jaar cel opgelegd, na een eis van vier jaar. Arjan Greeven is schuldig bevonden aan omkoping en fraude en kreeg 2,5 jaar cel, na een eis van vier jaar en negen maanden.

De twee waren de spil in een omkopingsschandaal bij de destijds zeer grote woningcorporatie. De Vries was kasbeheerder bij Vestia en Greeven financieel tussenpersoon. Samen sloten ze bij banken jarenlang honderden contracten af – ter waarde van 23 miljard euro – voor zogeheten derivaten, financiële producten die beschermen tegen rentestijgingen. Het ging mis toen de rente fors daalde. Het leidde in 2012 bijna tot de val van Vestia.

Uiteindelijk bleek dat De Vries en Greeven voor deze contracten zelf heimelijk ruim 20 miljoen euro aan commissie opstreken, die ze onderling verdeelden.

Vestia zes jaar na derivatenschandaal nog steeds niet boven jan

Marcel de Vries is altijd blijven ontkennen dat hij strafbare feiten pleegde. Arjan Greeven heeft openheid van zaken gegeven en werkte mee aan onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM). Twee andere verdachten kregen een taakstraf en een boete voor het medeplegen van omkoping.

Drie verdachten zijn vrijgesproken, onder wie de vader van Greeven en de ex-partner van Greeven Zij werden beschuldigd van witwassen maar de rechtbank vindt dat het geld dat zij uit de fees van Greeven ontvingen, een legale herkomst hadden. Van een andere verdachte is niet bewezen dat hij steekpenningen ontvingen van de twee hoofdverdachten.

Vestia is ruim zes jaar na het derivatenschandaal nog steeds niet boven jan. De corporatie wil graag dat andere corporaties 8.000 woningen en leningen overnemen, zei bestuurder Willy de Mooij een aantal maanden geleden in Cobouw. Als dat gelukt is denkt Vestia weer op een redelijk niveau mee te kunnen draaien met nieuwbouw, onderhoud en renovatie. “Dan zijn we nog steeds arm, maar financieel sterk genoeg om de volkshuisvestelijke opgave in onze kerngemeenten aan te kunnen.”

Reageer op dit artikel