nieuws

Grote steden willen wereldwijd speculant bannen

woningbouw 664

Grote steden willen wereldwijd speculant bannen
Melba

De burgemeesters van Londen en Barcelona doen een opvallende oproep om vastgoedspeculanten te weren, om zodoende grote steden leefbaar te houden.

Volgens Sadiq Khan, burgemeester van Londen en Ada Colau, burgemeester van Barcelona, is er al jaren sprake van “agressieve speculatie” met woningen in grote steden, schrijven ze in een open brief in de Britse krant The Guardian.

De speculanten nemen volgens hen op duizenden kilometers afstand beslissingen die negatieve gevolgen hebben voor de steden. “Levendige gemeenschappen worden verdreven, lokale winkels worden gesloten en de kosten van huisvesting stijgen exorbitant.”

Wereldsteden worden geconfronteerd met woningnood, aldus Khan en Colau. De burgemeesters zouden graag meer betaalbare woningen zien. Huizen zijn volgens hen in de eerste plaats bedoeld voor burgers en zijn geen speculatieve activa. “Zolang dat niet doordringt, zullen steden worstelen om leefbare steden te bouwen voor de burgers voor de volgende generaties”, aldus de burgemeesters.

Om het probleem van de woningspeculatie te tackelen, hebben we meer middelen en bevoegdheden nodig, aldus Khan en Colau.

Steden luiden noodklok bij Verenigde Naties

Ook voor andere steden is de maat vol. New York, Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Montreal, Montevideo en Amsterdam overhandigen maandag in New York een gezamenlijke verklaring om woningmarkten te beschermen tegen speculanten aan de Verenigde Naties, schrijft Het Parool. De verklaring is een initiatief van Ada Colau.  Het is de verwachting dat meer steden zich aansluiten.

Het linkse college in Amsterdam sorteerde vorige week al voor op het toegankelijker maken van de woningmarkt. De hoofdstad heeft de intentie om zoveel mogelijk sociale en middeldure huurwoningen te bouwen. Daarmee willen ze een tegenwicht bieden aan de grote stroom van koop- en vrijsectorhuurwoningen die in de hoofdstad in de maak zijn. Uit onderzoek van Cobouw bleek begin dit jaar dat commerciële ontwikkelaars en beleggers de komende jaren in Amsterdam de dominante partij in de woningbouw blijven. Vijf van de zes nieuwbouwwoningen (83 procent) hebben een bouwvergunning op naam van een marktpartij.

“Steden zijn niet zomaar een verzameling gebouwen, straten en pleinen. Ze zijn ook de som van hun mensen. Zij zijn degenen die helpen bij het creëren van sociale banden, het opbouwen van gemeenschappen en evolueren naar de plaatsen waar we zo trots zijn om te leven”, aldus Khan en Colau in The Guardian.

 

Reageer op dit artikel