nieuws

Grote gemeenten handhaven gasverbod nieuwbouw

woningbouw Premium 1071

Grote gemeenten handhaven gasverbod nieuwbouw
rotterdam - woningen woonwijk nieuwbouw zonnenergie op het dak van een gebouw

Bijna alle grote gemeenten willen geen ruimte maken voor uitzonderingen op de verplichting van aardgasvrije nieuwbouw.

Een ruime meerderheid van de twintig grootste gemeenten van Nederland wil het verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen, dat per 1 juli is ingegaan, direct handhaven, blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad. Zeventien van de twintig gemeenten zeggen geen gebruik te maken van de mogelijkheid om na 1 juli bij nieuwbouwprojecten toch gas aan te sluiten.

Gemeenten kunnen als ze willen nog gebruik maken van een uitzonderingsregeling. Daarop kan beroep gedaan worden als vertraging van de bouw dreigt of als er sprake is van hogere bouwkosten.

Na overleg gaat ontwikkelaar toch gasloos bouwen

Een woordvoerder van Zaanstad zegt tegen NRC Handelsblad dat nieuwbouw vanaf afgelopen zondag “100 procent aardgasloos” wordt. Zaanstad is net als een aantal andere gemeenten, waaronder Utrecht, Nijmegen, Haarlemmermeer en Groningen, al langer bezig om aardgasloze nieuwbouw te stimuleren. “We zijn al ruim een jaar bezig om te beginnen met wat per 1 juli verplicht wordt.”

Negen gemeenten zeggen niet voornemens te zijn uitzonderingen toe te staan, maar laten de optie wel open. Zoals Zoetermeer, dat met een projectontwikkelaar heeft gesproken die van plan was een beroep op de uitzonderingsregels te doen. “Na overleg met de gemeente heeft deze ontwikkelaar toch voor gasloos gekozen”, zegt een woordvoerder tegen NRC Handelsblad. Tilburg stelt het „per project te bekijken”. Groningen wil uitzonderingen op het gasaansluitverbod alleen overwegen als tijdelijke oplossing.

Overhaaste invoering gasloos bouwen

Vorige week bleek al dat zeker veertig gemeenten na de verkiezen afspraken in de coalitieakkoorden hebben gemaakt over gasloos wonen.

Bouwers en ontwikkelaars toonden de afgelopen maanden grote zorgen over de snelle invoering van gasloze nieuwbouw. Een “overhaaste” invoering van een algeheel aardgasverbod zou volgens projectontwikkelaars, corporaties en Bouwend Nederland bij een groot aantal woningbouwprojecten tot grote vertragingen en forse kostenstijgingen leiden, waardoor de woningproductie aanzienlijk kan terugvallen. “Dat vinden wij in deze tijd met een enorme druk op de woningmarkt en sterk oplopende woningtekorten maatschappelijk onverantwoord.”

Heijmans-topman Ton Hillen waarschuwde dat nieuwe woningbouwprojecten worden vertraagd. Ontwikkelende bouwer Roosdom Tijshuis vreest dat de bouwers op gaan draaien voor de extra kosten van gasloos bouwen.

 

Reageer op dit artikel