nieuws

Eureka!: Thuisbezorgd voor huizenkopers

woningbouw 1903

Eureka!: Thuisbezorgd voor huizenkopers
20180612 Hengelo - Sander Martinec, directeur van Smart2IT en zijn innovatie Innobrix. ontwikkelde software kun je op je iPad je nieuwe huis samenstellen en vervolgens bestellen in de fabriek. foto Toma Tudor

Een extra dakkapel hier, en een extra uitbouw daar. Thuis op de bank je droomhuis in elkaar zetten en met een druk op de knop doorgeven aan de bouwer. Vandaag in EUREKA!: Thuisbezorgd voor huizenkopers.

EUREKA! Innovatie en bouw. Die twee gaan niet samen, was lange tijd de gedachte. Maar de nieuwe rubriek: Eureka! laat het tegendeel zien. Hierin staan we stil bij de allernieuwste bouwuitvindingen.

Achttien jaar geleden, toen hij voor het eerst de bouw in stapte, droomde Sander Martinec er al over: een BIM- systeem waar de consument uit kan putten. Inmiddels kan de bouw niet meer zonder BIM. Zijn bedrijf Smart2IT heeft variant bedacht dat woningbouwers en huizenkopers met elkaar verbindt, genaamd Innobrix.

“Woningbouwers kunnen eenvoudig 3D-modellen in Innobrix zetten en de consument kan daar vervolgens zijn of haar keuzes in aangeven. Ga ik voor een extra dakkapel? Of voor een uitbouw? Met een druk op de knop komt die informatie weer terug bij bouwers”, legt Martinec uit.

Een prachtig systeem voor de consument. Maar wat heeft de bouw eraan?
“Het bespaart vooral veel tijd, want ze kunnen direct met de keuzes van de consument aan de slag. In een klik hebben bouwers namelijk een overzicht welke huizen wel een uitbouw krijgen en welke niet. Bovendien is de kans groot dat er meer verkocht wordt, want de huizenkoper kiest via dit systeem sneller voor een extra dakkapel, dan als je het in een folder op 2D ziet.”

Het klinkt bekend. Bestaat zoiets niet al?
“Jazeker, we hebben concurrentie van vergelijkbare systemen. Maar wat Innobrix nieuw maakt is het BIM-systeem dat we eraan hebben gekoppeld. Bij de meeste andere systemen kunnen consumenten het huis alleen inrichten op basis van 2D-plaatjes. Wij maken gebruik van virtual reality. Ook kan de consument de bouwplaats opgaan en via augmented reality hun huis op hun telefoon zien, zoals Pokémon Go zeg maar.”

Wanneer is het op de markt gekomen?
“We zijn er vier jaar mee bezig geweest. Begin dit jaar zijn we officieel de markt opgegaan. Daarvoor hebben we wel al met partners, zoals Van Wijnen, testconcepten uitgerold.”

Dus het nog vrij nieuw. Is er al veel vraag naar?
“Jazeker. We werken met verschillende bouwers. Naast onze launchingpartner Van Wijnen, werken we voor Trebbe, Ter Steege, Scholtens en Brummelhuis. En we zijn in gesprek met nog veel meer aannemers.”

Zitten er nog kinderziektes in het systeem?
“Ja, er zijn nog zaken in het systeem die verbeterd kunnen worden. Omdat we met 3D-beelden werken werkt de applicatie nog niet zo snel in vergelijking met systemen die met 2D-plaatjes werken. We leveren in wezen een game. De inlaadtijd is nog te langzaam, maar inmiddels hebben we er wel een oplossing voor bedacht: streaming.”

Heeft Smart2IT er patent op?
“Nee, want ons product bestaat uit verschillende systemen die al jaren bestaan. VR bestond al in de jaren 80. Wij hebben deze technologieën gewoon slim gecombineerd.”

Stuiten jullie niet op weerstand omdat jullie alle data willen delen met de consument?
“Nee, daar krijgen we geen commentaar op. Maar we komen soms situaties tegen dat bouwers zeggen: we hebben nog geen goed BIM-model. We willen dit wel, maar we moeten eerst intern nog wat organiseren om ermee te kunnen werken. De grote jongens werken inmiddels allemaal wel met BIM, maar sommige MKB’ers nog niet.”

Wat kost het eigenlijk?
“500 euro per woning. Dit is op basis van volume based planning, als je meer woningen bouwt wordt de prijs lager.”

Dat is aardig wat. Dus volgend jaar bent u schatrijk.
“Dat is niet ons doel. Ik vind het belachelijk dat de technologie zó ver is, dat er augmented en vr-reality mogelijk is en dat we nog steeds ons huis samenstellen op basis van een 2D bouwtekening. Dat is wat ik wil veranderen. Dat is mijn missie. Als ik daarbij schatrijk wordt, is dat natuurlijk fantastisch. Maar voor nu wil ik de bouw graag helpen te innoveren en uiteraard met een goed rendement voor ons.”

Innoveren is pijn leiden. Wat is uw drijfveer?
“Jazeker. Wat mijn drijfveer is? Technologie. Ik vind het fantastisch als er weer eens wat nieuws wordt uitgevonden. Dan wil ik er van alles aan doen om dat ook te kunnen toepassen.”

Technologie blijft zoals u zegt constant veranderen. Bestaat Innobrix over tien jaar nog wel?
“Ja, maar niet in de huidige vorm. Dan is het doorontwikkeld, dan zijn er waarschijnlijk zoveel nieuwe mogelijkheden en technologieën. Ik denk dat dit systeem dan een soort Itunes is. Dat consumenten niet alleen hun huis kunnen vormgeven, maar ook direct  hun meubels kunnen kopen. Dat zou prachtig zijn.”

U klinkt als een uitvinder in hart en nieren. Nog andere uitvindingen in petto?
“Ja, we zijn bezig met VR-platformen een trainingsprogramma voor VR-reality. Dit is niet direct gericht op de bouw, maar het kan wel interessant zijn voor de bouwsector.”


De bouwuitvinder

Naam: Sander Martinec
Leeftijd: 43
Werkt bij: Smart2IT
Grootste voorbeeld: Apple, Thuisbezorgd, Booking.com, Tesla. AirBNB. Eigenlijk alle techbedrijven die het lef hebben het anders te doen.
Missie: Ik vind het belachelijk dat de techniek zó ver is, dat er augmented en vr-reality mogelijk is en dat we nog steeds ons huis samenstellen op basis van een 2D bouwtekening. Dat is wat ik wil veranderen.
Motto: Innoveren is doen. Het is veel erger als je iets niet doet en de trein voorbij laat gaan, dan iets doen en dat het misgaat. Daar leer je namelijk van.

Cobouw gaat de komende weken nog meer bouwuitvindingen publiceren. Nieuwsgierig naar andere uitvindingen? Zie hier de eerste die verschenen is. 

Reageer op dit artikel