nieuws

Sociale duurzaamheid minstens zo belangrijk bij Nederlandse inzending solar decathlon Dubai

woningbouw 610

Sociale duurzaamheid minstens zo belangrijk bij Nederlandse inzending solar decathlon Dubai

Het levert meer energie dan nodig is en springt ook zuinig met water om en zet de gebruikers actief aan tot een duurzame levensstijl. Sociale duurzaamheid is minstens zo belangrijk bij de Linq woning waarmee studenten van de TU Eindhoven meedoen aan de Solar Decathlon in Dubai later dit jaar.

Een team van veertig studenten bouwde afgelopen weken het bovenste appartement van een woongebouw dat ze ontwierpen  voor het warme Dubai. Het hellende dak ligt vol met zonnepanelen, terwijl de royale  overstek voor extra schaduw zorgt. Koeling gaat met water dat door de leidingen in de wanden circuleert. De patio, die uiteindelijk deel uitmaakt van een groot atrium van het meerlaagse gebouw is weelderig begroeid met planten. Een deel daarvan is eetbaar en kan geoogst worden voor  eigen consumptie. Een slim regelsysteem met een interactieve klok laat alle bewoners zien hoe duurzaam hun gedrag is in relatie tot hun directe buren. De hoop is dat iedereen wordt aangezet om een duurzamere levensstijl na te jagen. Bijvoorbeeld door een geplande wasbeurt een paar uur uit te stellen, als het regelsysteem aangeeft dat er dan veel meer duurzame energie beschikbaar komt. Alles in de woning draait op gelijkstroom.

foto: Bart van Overbeeke

De Linq-woning wordt komende dagen tijdens de Dutch Technology Week intensief gebuikt voor rondleidingen en presentaties. Daarna gaan de studenten, ook van Fontys Hogeschool, alle installaties en voorzieningen uitgebreid testen. Eind van de zomer wordt de woning gedemonteerd en kan hij verscheept naar Dubai waar in november de Solar Decathlon plaatsvindt.  Studententeams van over de hele wereld laten daar hun oplossingen voor duurzaam bouwen en wonen zien. Aannemer Stam+De Koning is partner in het project en ondersteunt de studenten met de bouw en de logistiek.

Sociale duurzaamheid minstens zo belangrijk

Naast alle technische voorzieningen legt het studenteam vooral veel nadruk op de sociale kant van duurzaamheid. Een energieleverende woning bouwen is volgens Tamar Henquet van het bouwteam niet zo ingewikkeld. “Ook niet in Dubai, al is het wat lastiger voor meerlaagse bouw dan voor grondgebonden woning. In het appartementencomplex staat de deeleconomie centraal. De woningen zelf zijn bescheiden van omvang, maar de gemeenschappelijke ruimten nodigen uit tot ontmoetingen. Die zijn in het Dubai waar mensen vaak maar een par jaar wonen volgens de woordvoerder van de studenten misschien nog wel belangrijker. De omgeving nodigt de bewoners ook actief uit om niet overal de auto voor te pakken maar wat vaker te wandelen, iets wat nu nog maar zelden gebeurt in de golfstaat.

foto: Bart van Overbeeke

De laatste keer dat een Nederlands  team meedeed aan de Solar Decathlon was in 2014 in Parijs. Studenten van de TU Delft bouwden toen een jaren ’60 rijtjeswoning om tot een energieleverend huis. Het project genaamd Pret a loger, sleepte de eerste prijs in de  wacht. De woning is daarna weer terug naar Delft gebracht en staat nu prominent in Greenvillage, de duurzame proeftuin in Delft Zuid waar onderzoeksinstellingen en de TU samenwerken.

Reageer op dit artikel