nieuws

‘Woonakkoord te vrijblijvend’

woningbouw 1368

‘Woonakkoord te vrijblijvend’

De afspraken die minister Ollongren deze week maakte met bouwers en ontwikkelaars om jaarlijks 75.000 woningen te realiseren zijn te vrijblijvend. Dat vindt Hans van der Ploeg, directeur van branchevereniging VBO Makelaar. “Als je met elkaar om tafel gaat zitten, wees dan ook zo stoer om concrete afspraken te maken.”

VBO Makelaar deed onderzoek naar zelfbouw. De belangenvereniging (1300 makelaars) signaleert dat gemeenten te weinig locaties aanbieden voor mensen die zelf een huis willen bouwen. Terwijl de behoefte wel groeit. “Veertig procent van onze achterban ziet dat er veel vraag naar is”, zegt directeur Hans van der Ploeg.

De makelaarsvereniging dringt aan op meer locaties en een landelijk register waarop alle ‘doe-het-zelf-bouwplekken’ in Nederland te zien zijn. “Een soort Funda voor zelfbouwlocaties? Zo zou je dat kunnen zien. Een soort landkaart met locaties.”

Van der Ploeg schat dat in potentie één op de tien nieuwbouwwoningen door zelfbouwers kan worden gebouwd. “We laten hier dus kansen liggen voor de woningbouwmarkt, al besef ik dat dit ook niet de ultieme sleutel is voor het gigantisch tekort aan woningen.”

Om de zieke woningmarkt te genezen, maakte minister Ollongren deze week afspraken met onder meer Bouwend Nederland, NEPROM, Vereniging Eigen Huis en Aedes. De ambitie is om de komende jaren, jaarlijks 75.000 woningen te bouwen.

‘Het moeten er 100.000 zijn’

Van der Ploeg loopt niet over van enthousiasme. “Een overeenkomst en zelfs een akkoord mag je het niet eens noemen. De ambitie is misschien mooi, maar zelfs met 75.000 woningen per jaar komen we nog steeds tekort. Het zou richting 100.000 moeten gaan.”

Bovenal mist hij concrete afspraken. “Nergens lees ik terug hoe we dit voor elkaar gaan krijgen. Waar haal je ineens meer locaties vandaan? De gemiddelde grondverwerving kost zeven jaar. En hoe wordt het tekort aan personeel opgelost? Ik lees het nergens terug. Ik vind het goed dat partijen samen om tafel gaan, maar wees dan ook zo stoer om concrete afspraken te maken.”

Te veel toezeggingen, te weinig keuzes. “Dit is gewoon te makkelijk. Beloof bijvoorbeeld als gemeenten dat het werven van grond sneller zal gaan en als bouwers dat je zorgt voor voldoende personeel.”

Bouwen in het Groene Hart

Hij vindt verder dat er ook minder krampachtig moet worden gedaan over bouwen in het Groene Hart. “In de binnenstad offeren we ook groen op. Waarom kan dat niet in het Groene Hart? Ik wil niet het mooie natuurgebied aantasten, maar het is relatief groot. Sommige weilanden lenen zich prima voor woningbouw.”

NVM (met 4000 makelaars de grote concurrent van VBO Makelaar) heeft de nationale woonagenda ondertekend. VBO Makelaar zat niet aan tafel. “Ik weet niet waarom. Ik heb geen uitnodiging voorbij zien komen. Het voordeel daarvan is wel dat ik er onbevangen naar kan kijken.”

Intussen kijkt hij uit naar een kopje koffie met minister Ollongren. “Volgens mij is ze wel een verstandige vrouw. Ze gaat niet over één nacht ijs denk ik. Maar mijn advies is wel om nog een goed naar de nationale woonagenda te kijken.”

Kritischer is hij over Stef Blok, oud-minister voor Wonen. “Hij had gewoon meer stimuleringsmaatregelen moeten nemen om tijdens de crisis te kunnen door bouwen. Vooral het middensegment huur zit stevig in de problemen. Nu betalen we daar de rekening voor.”

Reageer op dit artikel