nieuws

Vestia schikt met handelaar in riskante derivaten

woningbouw 1043

Vestia schikt met handelaar in riskante derivaten

Vestia heeft een schikking getroffen met Arjan Greeven, de tussenpersoon die miljarden euro’s aan gevaarlijke derivaten bij Vestia binnenloodste en Vestia-treasurer Marcel de Vries heimelijk 9 miljoen euro betaalde.

De woordvoerder van Vestia bevestigt berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. De schikking is recent overeengekomen.

Volgens de krant zal Greeven afstand doen afstand doen van het resterende geld dat hij verdiende als tussenpersoon met de handel in derivaten. In ruil zal Vestia in de toekomst geen claims tegen hem indienen.

Arjan Greeven beloofde vermogen aan Vestia te geven

Donderdag begint het strafproces tegen de verdachten in de Vestia-zaak. De corporatie viel in 2012 bijna om door miljarden aan derivaten, die door de lage rentestand tot margin calls van honderden miljoenen euro’s leidden. Arjan Greeven en Marcel de Vries behoren tot de verdachten.

De tussenpersoon, die ook andere woningcorporaties aan gevaarlijke derivaten hielp, wordt verdacht van omkoping, oplichting, witwassen, belastingfraude en het opmaken van valse facturen, meldt NRC Handelsblad. Als tussenpersoon verdiende hij zo’n 20 miljoen euro aan commissies op derivatencontracten die Vestia via hem afsloot.

Greeven beloofde tijdens de parlementaire enquête woningcorporaties in 2014 min of meer zijn vermogen aan Vestia (terug) te geven. In een emotioneel betoog haalde hij uit naar de “heren uit Londen”, de bankiers die hem voor hun karretje hadden gespannen.

Lees hier het het verhaal van Arjan Greeven en de val van Vestia.


Lees ook:

Arjan Greeven: Naïeve loopjongen van de Vestia-banken

Ebook: Vestia, een drama in drie akten (epub)

Reageer op dit artikel