nieuws

Veertien grote bouwers en ontwikkelaars dringen aan op alomvattend woningbouwplan

woningbouw Premium 2062

Veertien grote bouwers en ontwikkelaars dringen aan op alomvattend woningbouwplan

Veertien grote bouwers, projectontwikkelaars en beleggers roepen de overheid op om samen met hen een “solide” plan te maken voor de woningmarkt. Dat moet garanderen dat de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen in komende jaren daadwerkelijk tot stand komt.

Onder leiding van brancheorganisatie Neprom vragen de betrokken bedrijven minister Ollongren donderdag – tijdens de Dag van de Projectontwikkeling – “een routekaart” op te stellen die moet leiden tot “het aanwijzen van nieuwe, duurzame woongebieden”.

Gebeurt er niets dan vrezen zij dat het woningtekort in Nederland ernstige vormen zal aannemen en dat de klimaatdoelstellingen in gevaar komen.

Bouwtempo veel te laag: stop met plot voor plot

“Er moet een einde komen aan het improviseren”, benadrukt Neprom-voorzitter Bart van Breukelen namens de initiatiefnemers.“Het ontbreekt in Nederland aan een integraal ruimtelijk plan voor de komende decennia. Daardoor zijn we nu niet efficiënt. Ontwikkelen we te veel plot voor plot en missen we kansen waar het gaat om duurzaamheid en de kwaliteit van onze leefomgeving. Er is behoefte aan heldere keuzes bij de overheid en een gezamenlijk enthousiasmerend toekomstperspectief.”

Volgens marktpartijen ligt het ontwikkel- en bouwtempo momenteel veel te laag om de stijgende vraag naar woningen bij te benen. Komende twee jaar zal het woningtekort daardoor oplopen naar 200.000. Het doel om voor 2030 één miljoen extra woningen bij te bouwen, raakt bovendien alleen maar verder uit zicht.

Bouw helft nieuwe woningen aan rand van stad

Om het tempo op te voeren zou de discussie over al dan niet bouwen in het groen, moeten worden gestaakt, vinden de (bouw)ondernemingen. Sterker nog, zij pleiten er voor om de helft van de nieuwe woningen aan de randen van steden te bouwen, op nieuwe locaties buiten stedelijk gebied en in dorpse en landelijke milieus.

Bart van Breukelen: “Binnenstedelijke en buitenstedelijke woningbouw zijn beide nodig” (Foto: Synchroon)

“Het is zinloos om ideologische te blijven debatteren over binnenstedelijke versus buitenstedelijke woningbouw, want beide zijn nodig”, aldus Van Breukelen. “De uiteenlopende wensen van de burger staan voorop. Niet iedereen wil in het drukke stadscentrum wonen. Er is ook grote vraag naar buitencentrum, groenstedelijke, dorpse en landelijke woonmilieus.”

De veertien marktpartijen, waaronder BAM, VolkerWessels, Heijmans, Dura Vermeer, TBI, Van Wijnen, VORM, Hurks, BPD, Syntrus, Amvest en Bouwinvest, willen komende vijftien jaar tot wel 200 miljard te investeren in nieuwe woningen. Daarvoor eisen ze echter wel toekomstperspectief. En bovendien forse investeringen van de overheid.

Van Breukelen: “Onder andere in infrastructuur en de noodzakelijke sanering van milieubelastende bedrijfsactiviteiten in de steden en stedelijke regio’s.”


Lees hier het plan van de projectontwikkelaars: Neprom-Thuis-in-de-toekomst

Reageer op dit artikel