nieuws

Rotterdam en Groningen laten het afweten op woningmarkt

woningbouw Premium 1689

Rotterdam en Groningen laten het afweten op woningmarkt
Foto: NPRZ

Rotterdam en Groningen laten het afweten op de woningmarkt. Dat signaleert VVD’er Daniel Koerhuis. “De minister moet maar eens een hartig woordje wisselen met de wethouders daar.”

“Superurgent. De opgave is groot. Er zijn te weinig bouwvakkers en ook in kleine dorpen zijn problemen.”

De Tweede Kamer vergadert woensdag met minister Ollongren over de bouwopgave. Aan de vooravond sprak Cobouw met Kamerleden van het CDA en de VVD. Ze zijn bezorgd.

Tot 2030 moeten er ongeveer 1 miljoen woningen bij, maar uit nieuwe cijfers van de minister blijkt dat er ‘slechts’ plannen zijn voor 700.000 huizen. “En de meeste daarvan zijn zacht”, weet Daniel Koerhuis, van de VVD.

“Er zijn zeker plannen voor 300.000 woningen te weinig. En eigenlijk is het tekort groter en moet je er 1,3 miljoen hebben voor 1 miljoen woningen. Er zijn namelijk altijd wel plannen die sneuvelen.”

Lee Towers

Vooral in Rotterdam en Groningen is een groot gebrek aan bouwplannen, signaleert Koerhuis. (zie grafiek, red). Onacceptabel, vindt hij. “De minister moet maar eens een hartig woordje wisselen met de wethouders daar”, roept hij Kajsa Ollongren op.

De Rotterdamse wethouder Robert Simons kan de uitspraken van VVD’er Koerhuis niet goed plaatsen. “Afgelopen jaar hadden we een bouwrecord met de start van de bouw van 3762 nieuwe huizen. Dit jaar ziet er ook goed uit, ik heb nog geen cijfers, maar de vergunningen voor de Lee Towers en bijvoorbeeld de Zalmhaventoren zijn wel onherroepelijk geworden, bij elkaar goed voor ruim 1300 woningen.”

Wethouder Robert Simons: ‘Vorig jaar hadden we een bouwrecord”.

Simons heeft ook al vaker met de minister gesproken. “De regio Rotterdam trekt in de Verstedelijkingsalliantie gezamenlijk op om meer huizen te bouwen. Met die alliantie zijn regelmatig gesprekken, soms ook met de minister om de uitdaging en de stand van zaken te bespreken.”

In Groningen wil wethouder Roeland van der Schaaf de cijfers eerst iets beter duiden. “We gaan eerst de nieuwe cijfers goed bekijken voor we ze kunnen verklaren”, klinkt de reactie.

Brabantse dip

Erik Ronnes van het CDA maakt zich ook zorgen over het ‘beperkte’ aantal harde bouwplannen in Rotterdam en Groningen. “Maar ook het aantal zachte plannen in Brabant vind ik opvallend.”

Ronnes noemt de problemen op de woningmarkt “superurgent”, maar gelooft niet in een minister die wethouders steeds achter de broek zit.

“We moeten opletten dat Ollongren niet een soort superwethouder van Nederland wordt. Het is ook een illusie om te denken dat de bouwproductie omhoog gaat, als wij in Den Haag op een knop drukken. Je kunt niet even zeggen: morgen bouwen we daar een wijk van 50.000 woningen. Zo werkt het niet.”

Wethouder Groningen Roeland van der Schaaf wil de nieuwe cijfers eerst beter bestuderen.

Ronnes zal woensdag vooral aandacht vragen voor de bouwproductie in kleine dorpen. “Door allerlei regeltjes lopen kleine, maar noodzakelijke bouwprojecten daar vast. Zonde. Die projecten voor de leefbaarheid zijn erg belangrijk.”

Koerhuis van de VVD besluit dat “bouwen, bouwen, bouwen” nodig is. Om het bouwtempo verder aan te jagen, wil hij ook dat er een grotere focus komt op tijdelijke huisvestiging.

Minister Ollongren buigt zich al langer over de problemen op de woningmarkt. Zo riep ze wethouders in verkiezingstijd op om meer te bouwen buiten de randen van de binnenstad. Daarnaast komt ze binnenkort met soepelere regels.


VVD wijkt niet af van wetgeving gasloos bouwen 
Op 1 juli vervalt de aansluitplicht op gas voor nieuwe woningen. Een verbod op gas komt er echter niet. De NVB vreest voor willekeur, omdat gemeenten dan gedeeltelijk zelf mogen bepalen waar en wanneer een gasaansluiting wel of niet verplicht is. Koerhuis voelt geen aanleiding om de voorgestelde wetgeving aan te vechten. “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat er een gasleiding dwars door een wijk wordt aangelegd, omdat één bewoner dat wil. In Rijswijk waar ik een nul-op-de-meter-project bezocht is dat voorgekomen.”

Reageer op dit artikel