nieuws

Trudo-toren wordt geen kopie van Bosco Verticale, verzekert Italiaanse architect Boeri

woningbouw 2048

Trudo-toren wordt geen kopie van Bosco Verticale, verzekert Italiaanse architect Boeri

Milaan had in 2014 de primeur met de oplevering van Bosco Verticale: twee verticale bossen, ontworpen door Stefano Boeri. Sindsdien verspreiden de bostorens van de Italiaanse architect zich in hoog tempo over de wereld. Eindhoven en Utrecht krijgen er ook eentje. Woningcorporatie Trudo begint na de zomer op Strijp-S in Eindhoven met de bouw van de 70 meter hoge groene Trudo Toren met daarin 125 startersappartementen.

Stefano Boeri is niet verbaasd over de mondiale belangstelling voor zijn verticale bossen, zo vertelt hij tijdens een bezoek aan de regio Eindhoven. Wereldwijd zijn er al zo’n dertig van die verticale bossen gerealiseerd of in ontwikkeling, van China tot Parijs. In Nederland krijgt naast Eindhoven ook Utrecht een verticaal bos, als onderdeel van het plan Wonderwood in het stationsgebied. Er zijn volgens Boeri immers tal van redenen die de woontorens aantrekkelijk maken. Ze brengen meer groen in steden, verbeteren de luchtkwaliteit, filteren fijnstof en vergroten de biodiversiteit in de stad. Daar komt bij dat het groen de torens een zekere mate van onvoorspelbaarheid geeft. “Elke dag is een gebouw anders. Dat is verbazingwekkend.”

Geen kwestie van steeds opnieuw hetzelfde concept uitrollen

Ook al heeft Boeri’s inmiddels al de nodige bostorens ontworpen heeft, het is zeker geen kwestie van steeds opnieuw hetzelfde concept uitrollen, verzekert de architect. “Milaan was het prototype, maar we willen geen herhaling. We variëren. We proberen voortdurend verbeteringen aan te brengen.” Hij bestrijdt dan ook dat de Bosco Verticale in Milaan en de toren in Eindhoven – afgaande op de artist impression – wel erg sterke gelijkenissen vertonen. Boeri benadrukt juist de verschillen. Die zitten onder meer in de balkons, de raampartijen en de materialen. Wat het Eindhovense project voor hem bijzonder maakt is de combinatie van verticaal bos en sociale huurwoningen.

(tekst loopt door onder de foto)

Artist impression van de Trudo-toren in Eindhoven.

Meer informatie over dit project

Meer informatie over dit project
Tijdens zijn trip naar Nederland bekijkt Boeri met zijn gevolg op Strijp-S op welke locatie zijn woontoren komt en inspecteert in Sint-Oedenrode bij kwekerij Van den Berk met alle betrokken bouwpartijen de beplanting voor de Eindhovense toren: 125 volwassen bomen, 1500 heesters en zo’n 5000 planten. De kweker is samen met groenaannemer DuPré al ruim anderhalf jaar betrokken bij de voorbereidingen van het project. Hoewel de bomen pas over twee jaar geplant worden, worden ze nu al geprepareerd door ze in een airpot te zetten: in dit geval een ring met kleine gaatjes aan de zijkant waardoor er lucht in de pot kan komen. De luchtgaatjes en de potgrond rondom de kluit stimuleren de aanmaak van haarwortels.

Die voorbereiding maakt het straks mogelijk om bomen in elk seizoen te planten. De bomen komen in grote betonnen bakken, die worden verankerd aan het gebouw. Op de balkons is plek voor het andere groen. Boeri heeft samen met de kweker veertien verschillende bomen geselecteerd met vooral rood- en zilverkleurige bladeren, waaronder krentenboompjes, berken en hazelaars.

Huurders moeten vooral van het groen afblijven

Die keuze is speciaal afgestemd op het Nederlandse klimaat, vertelt hoofd Verkoop Breda Swinkels van den Berk, want de groenblijvende eiken en de granaatappels op de Milanese torens zijn niet geschikt voor de Nederlandse seizoenen. Het is de eerste keer dat de Brabantse kweker bomen op een toren gaat planten, maar Swinkels kent geen twijfels.

“Het gaat lukken. Een boom gedijt het beste in volle grond. Je beperkt ze in hun groei, maar het gaat zeker goed. De bomen hebben nog vier kuub grond ter beschikking. Maar het blijft natuurlijk levend materiaal.” Het groenonderhoud gaat Dupré voor zijn rekening nemen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de glazenwasinstallatie. Huurders moeten vooral van het groen afblijven. En het is ook niet de bedoeling dat ze eigen geraniums of viooltjes toevoegen, zegt Swinkels. Ze vermoedt dat huurders er bewust voor zullen kiezen voor een bijzondere woonomgeving. “Wie woont er nou in een bos in de stad.”

Zo’n groene toren leek Trudo bij uitstek geschikt voor Strijp-S

Trudo’s projectdirecteur Strijp-S Jack Hock was meteen verkocht toen hij een keer in Milaan de Bosco Verticale met eigen ogen zag. Zo’n groene toren leek hem bovendien bij uitstek geschikt voor Strijp-S. Hij was op zoek naar wat tegenwicht voor het industriële karakter van het voormalige Philips-terrein. “Groen kan daarin een belangrijke rol spelen. Daardoor wordt het toegankelijker, aaibaarder.

Over de exacte bouwkosten laat Hock zich niet uit, maar dat de beplanting zorgt voor een extra kostenpost mag duidelijk. Daar staat volgens hem tegenover dat het bouwkundig ontwerp heel efficiënt is. “Daar hebben we weer wat gewonnen. Daardoor kom je uit op een aanvaardbare prijs.” De kosten liggen in dezelfde lijn als Haasje Over, een bruggebouw van twee woonlagen over de bestaande skatehal met een toren eraan vast. De bouw start net als de Trudo Toren in het derde kwartaal van dit jaar. Beide torens worden gebouwd door Stam + De Koning.

Zoeken naar een manier om ook de energievoorziening van de toren zo groen mogelijk te krijgen

Terwijl de start van de bouw nadert is Hock nog aan het zoeken naar een manier om ook de energievoorziening van de toren zo groen mogelijk te krijgen. “We wilden de toren eerst ‘all electric’ maken, maar dat zou betekenen dat we de lasten afwenden op de huurders en dat willen we niet. Ik ben nu aan het overwegen om er een windturbine op te zetten.” Mocht dat laatste niet haalbaar zijn, dan is stadsverwarming altijd nog een optie, zegt Hock. “Over een paar weken moeten we de knoop doorhakken.” Of er naast de Trudo Toren nog meer verticale bossen zullen verrijzen op Strijp-S kan Hock nog niet zeggen. “We moeten nog een toren bouwen. Misschien wordt die hetzelfde, maar daar ben ik nog niet uit.”

Reageer op dit artikel