nieuws

Bouwgroep Moonen: Saai bouwbedrijf dat geen stootje meer kon hebben

woningbouw 11278

Bouwgroep Moonen: Saai bouwbedrijf dat geen stootje meer kon hebben

Bouwgroep Moonen, dat woensdag failliet werd verklaard, besloot aan het begin van de crisis zijn ontwikkelportefeuille af te stoten. Een misrekening.

Een saai bedrijf, zei directeur-eigenaar Sander Martens ruim twee jaar geleden nog over Bouwgroep Moonen. De omzet en het resultaat waren voorspelbaar. “Op het moment dat we een werk gecalculeerd hebben, weten we precies wat we eraan gaan verdienen. Het enige wat we dan nog moeten doen, is het proces goed in de gaten houden.” Dat was volgens hem geen probleem. “We hebben het proces goed in de klauwen.”

Overmoed, naïviteit of gewoon het eerste slachtoffer van aantrekkende bouw? Woensdag werden de belangrijkste bv’s van Bouwgroep Moonen, waaronder de holding, failliet verklaard.

Staartje van de crisis slaat toe

Bouwgroep Moonen werd in 1973 opgericht door Ton Moonen. Zijn zoon Joep is samen met Sander Martens aandeelhouder. Het was de bedoeling dat Joep Moonen het bedrijf uit Den Bosch samen met andere directieleden zou overnemen.

Maar het venijnige staartje van de crisis houdt dat tegen. “Het probleem is dat de aangenomen werken niet kunnen worden verricht tegen begrotingen die een paar jaar geleden zijn opgesteld”, zei bewindvoerder Ralf van der Pas woensdag. “Het kan niet meer uit, daar komt het simpelweg op neer.”

Vorig jaar juli zeiden enkele bouwbedrijven het al: de stijgende prijzen gaan grote bouwers de kop kosten. Dit jaar bleek de spanning steeds verder te zijn opgelopen, met als gevolg dat projecten stil kwamen te liggen.

Bouwgroep Moonen was voornamelijk actief in de woningbouw. 23 projecten in Den Bosch, Diemen en Amsterdam zijn stil komen te liggen. Door de stijgende bouwkosten is Moonen helemaal knel komen zitten. Knel tussen beloofde aanneemsom die is afgesproken met de opdrachtgever en de hard gestegen prijzen van toeleveranciers, onderaannemers en zzp’ers.

Bouwers roepen het al jaren: als je alleen bouwt en geen projecten ontwikkelt, is het moeilijk geld verdienen. De winsten worden immers gemaakt op projectontwikkeling. Als je alleen bouwt, krijg je de stijgende bouwkosten voor je kiezen.

Moonen maakte kapitale fout

Bouwgroep Moonen maakte achteraf gezien een kapitale fout, zo lijkt het. “Bouwen en ontwikkelen is niet te combineren”, oordeelde directeur-eigenaar Sander Martens aan het begin van de crisis. De ontwikkelportefeuille werd in 2008 verkocht, onder druk van de bank, gaf Martens in 2015 toe. Want het bedrijf uit Den Bosch had lastige jaren achter de rug. Met weinig vet op de botten ging het de crisis in.

Binnen twee jaar na het invallen van de crisis was het bedrijf bijna alle grondposities kwijt. Martens in 2015 tegen Cobouw: “We hebben echt opgeruimd. Onze ontwikkelportefeuille is weggegaan voor prijzen waarvan collega’s zeiden: je bent gek. Nu hadden we het er nooit meer voor gekregen.”

Als gevolg van deze beslissing daalde de omzet na 2008 flink. Martens had in 2015 echter geen moment spijt gehad. “Mede door dat besluit hebben we altijd zwarte cijfers geschreven.”

Grote bouwers konden wat van hem leren, trommelde Sanders zichzelf op de borst. “De meeste zitten nu nog steeds met waardeloze grond. Dan kom je vroeg of laat in de problemen.”

Het geld dat de uitverkoop opleverde stak Moonen in de organisatie. De focus kwam te liggen op het bouwbedrijf. Toegevoegde waarde leveren in de bouwketen, werd het nieuwe credo. “Als je dat niet kan leveren heb je geen bestaansrecht.”

Projecten tegen scherpe prijzen aangenomen

Maar dat bestaansrecht konden de Brabanders niet waarmaken. In 2015 werd nog een krappe winst van 360.000 euro behaald op een omzet van 50 miljoen euro. In 2016 was dat omgeslagen naar een verlies van 9 miljoen euro op een omzet van 71 miljoen. Het eigen vermogen was in 2016 intussen verdampt van 8 naar 2,4 miljoen euro.

“De afgelopen jaren zijn een aantal langlopende projecten tegen scherpe prijzen aangenomen. Door de aantrekkende markt zijn de prijzen van materialen en onderaannemers sterk opgelopen hetgeen op diverse projecten heeft geleid tot een verlies(voorziening)”, schrijft het bedrijf in het jaarverslag van 2016.

Ook gaf Sanders toe dat een aantal projecten niet goed werden gemanaged, waardoor extra mankracht was ingezet om opleverdata te halen en boetes te beperken. De waslijst met problemen was nog langer: Moonen leverde te veel projecten in onvoldoende staat op, gezien het feit dat de nazorg- en garantiekosten in 2016 hoger waren dan in andere jaren.

De behoefte aan geld werd steeds nijpender. In 2016 en 2017  werden voor 4,5 miljoen euro ontwikkelposities verkocht, die het bedrijf kennelijk toch weer in portefeuille had. In maart 2017 stilde ING de geldnood met een lening van 5 miljoen euro tegen een rente van 10 procent. De leningen konden niet voorkomen dat Bouwgroep Moonen ruzie kreeg met een onderaannemer. Die dagvaarde de bouwgroep in 2017 voor een bedrag van 0,5 miljoen euro.

Alsof dat niet genoeg was weigerde accountant Moens de jaarrekening van 2016 goed te keuren. Reden: de administratieve organisatie was niet op orde.

Sanders Martens was deze week niet bereikbaar, zijn compagnon Joep Moonen wil nog even niets zeggen. De curatoren lieten woensdag weten serieuze gesprekken te voeren met gerenommeerde partijen uit de bouw. De gesprekken gaan over de overname van projecten en delen van het bedrijf.

Reageer op dit artikel