nieuws

Amstelveen pikt besluit ministerie niet: ‘2500 studentenwoningen zijn écht nodig’

woningbouw Premium 1101

Amstelveen pikt besluit ministerie niet: ‘2500 studentenwoningen zijn écht nodig’

Ondanks het feit dat het ministerie herhaaldelijk heeft aangegeven dat de bouw van 2500 studentenwoningen naast campus Uilenstede in Amstelveen niet door kan gaan, geeft de gemeente Amstelveen niet op. Ze vindt het niet eerlijk dat de plannen die nota bene in samenwerking met het ministerie van infrastructuur zijn gemaakt, nu opeens worden afgewezen.

Onaangenaam verrast was de gemeente toen ze begin dit jaar opeens een ‘afwijzende beschikking’ ontving voor de bouw van 2500 studentenwoningen in de wijk Kronenburg. De gemeente was in de veronderstelling dat de plannen in overeenstemming waren met die van het ministerie van Infrastructuur.

Gezondheidsrisico’s te groot

Maar de nieuwe minister van het departement, Cora van Nieuwenhuizen, had een andere mening. In een onlangs gepubliceerde brief legt ze uit dat het ministerie toch heeft besloten de bouw niet door te laten gaan omdat uit het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat de gezondheidsrisico’s te groot zijn door geluidshinder van Schiphol. “Door de ontwikkeling van 2500 studentenwoningen zou het aantal geluidgehinderden fors toenemen en ontstaan hiermee ook gezondheidsrisico’s voor de betreffende studenten”, schrijft de minister.

Het is de gemeente volgens het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB) wel toegestaan 25 nieuwe woningen te bouwen én een hotel. In een hotel is de maximale verblijfsduur namelijk veel korter, waardoor de gezondheidseffecten beperkter zijn.

‘Rare situatie, want ministerie was al akkoord’

De gemeente is daar niet tevreden mee. 25 woningen is namelijk veel te weinig om de grote woningnood in de regio Amsterdam op te lossen. Daarom heeft Amstelveen een bezwaar aangetekend en is de overheidsinstantie nog in bestuurlijk overleg met het ministerie. “Het is een hele rare situatie, want in de voorbereiding was het ministerie al helemaal akkoord”, verklaart een woordvoerder. “Bovendien maakt het ILT bij de afwijzing gebruik van verouderde normen over de geluidsoverlast van het LIB. Volgens de nu regels is er veel meer mogelijk.”

In de tussentijd onderzoekt de gemeente of er volgens de nieuwe LIB mogelijkheden zijn tot de bouw van meer dan 25 woningen. “Als we dan geen toestemming krijgen van het ministerie, kunnen we buiten het ministerie om hopelijk toch meer dan die 25 woningen realiseren. Maar de nieuwe regels zijn pas sinds januari van kracht, dus het is iets wat we nog aan het uitzoeken zijn”, legt de woordvoerder uit.

Woningnood flink in Amsterdam

Door de uitbreiding van Uilenstede wilden Amstelveen en VU in één klap een groot deel van de woningnood oplossen. In groot Amsterdam is een tekort van zeker 12.000 studentenwoningen.

Reageer op dit artikel