nieuws

NVB: grondprijzen rijzen de pan uit

woningbouw 2418

NVB: grondprijzen rijzen de pan uit
Shutterstock

Huizen, handjes, heipalen en de hypotheekrente. Vier H’s spelen de woningmarkt parten, waarschuwt de NVB die de thermometer weer eens in de ‘ongezonde’ woningmarkt stak.

Optimisten zullen lachen om de woningmarkt. Ook de nieuwste Thermometer Koopwoningen van de NVB laat namelijk “klinkende” cijfers zien. Als warme broodjes gingen nieuwe woningen in 2017 de toonbank over.

Om precies te zijn 36.430 nieuwbouwwoningen werden er afgelopen jaar verkocht. Tien procent meer dan het jaar daarvoor.

Criticasters waarschuwen echter voor de schaduwzijde van dit succes. “Vooral in de stedelijke gebieden van de Randstad, maar daar niet alleen, is er pure gekte”, laat de Nederlandse vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers weten.

De pan uit

“De woningprijzen en de bouw- en grondkosten rijzen de pan uit. De grondprijzen zijn in vergelijking met tien jaar geleden met maar liefst 23 procent toegenomen.”

Het heeft volgens de NVB alles te maken met de 4 H’s: het tekort aan huizen, handjes en heipalen én de onvoorspelbare hypotheekrente.

Volgens de NVB moeten alle zeilen worden bijgezet om het tekort aan woningen niet verder op te laten lopen. “Kortom, er moeten meer bouwlocaties aangewezen worden.”

 

Reageer op dit artikel