nieuws

Bouw woningen metrostation Noord ‘on hold’ door oplopende bouwkosten

woningbouw Premium 2705

Bouw woningen metrostation Noord ‘on hold’ door oplopende bouwkosten
Laatste afbouwwerkzaamheden Noord/Zuidlijn station Noord

De bouw van woningen rondom Amsterdamse metrostation Noord, het beginpunt van de Noord/Zuidlijn, loopt maanden vertraging op. De oplopende bouwkosten zorgen voor problemen.

De hoge bouwkosten zorgen dat de voorbereidingen in het proces meer tijd kosten dan verwacht, laat een woordvoerder van ontwikkelcombinatie AM en Blauwhoed (CZAN) weten. “We willen ondanks de stijgende bouwkosten een goed en haalbaar stedelijk gebied wil ontwikkelen waarin de ambities recht overeind blijven. Om die bouwkosten het hoofd te bieden zijn we in gesprek met de aannemer.”

Volgens Peter Swinkels, woordvoerder van de gemeente, zit het knelpunt vooral in het vinden van onderaannemers. “Maar, naar wat wij hebben begrepen, zijn die bijna gevonden.”

‘Geen bouwstop, maar alleen vertraging’

Volgens de ontwikkelcombinatie is er dan ook geen sprake van een ‘bouwstop’, maar gaat het alleen om een vertraging. “We verwachten op korte termijn, binnen enkele maanden, met een oplossing te komen. Dus de bouw van de woningen gaat zeker door”, laat de woordvoerder van CZAN weten. Volgens de planning moest de bouw van 600 appartementen op twee locaties bij het metrostation in het derde kwartaal starten. Nu is de verwachting dat de bouw eind dit jaar begint.

‘In de toekomst misschien vaker vertraging door bouwkosten’

Het is de eerste keer dat in Amsterdam een bouwproject vertraging oploopt door oplopende bouwkosten, stelt Swinkels. Maar de gemeente houdt er rekening mee dat het in de toekomst vaker voorkomt. “We weten dat de bouwkosten stijgen en dat het daardoor steeds lastiger wordt bouwers te vinden voor projecten. We zitten regelmatig met ontwikkelaars aan tafel en we horen ook van hen dat het moeilijker wordt. Daarom houden we het nu goed in de gaten. Want als het vaker voorkomt, moeten we er misschien in volgende tenders iets aan gaan doen.” De gemeente kan dan de grondprijzen verlagen, zodat ontwikkelaars alsnog voldoende rendement uit projecten kunnen halen.

Businesscase niet rond door stijgende bouwkosten

Annique Guyaux, projectmanager van de gemeente, bevestigt ook dat de bouw van de woningen rondom het metrostation tijdelijk ‘on hold is gezet’. De ontwikkelaars hebben wat meer de tijd nodig om hier uit te komen. Maar de verwachting is dat er eind dit jaar gewoon gebouwd wordt”, aldus Guyaux.

Bouwkosten steeds groter probleem in de bouw

De oplopende bouwkosten (veroorzaakt door een tekort aan personeel en hoge materiaalprijzen) lijken een steeds grotere bron van zorg te worden voor de bouw. Onlangs dreigden nog twee corporatiedirecteuren in Zeeland en Limburg met een bouwstop als er niet wat aan de kosten gedaan zou worden. De Zeeuwse corporatiedirecteur Maarten Sas sprak tijdens het Cobouwcafé in december over ‘torenhoge prijzen die niet meer verantwoord zijn’. De Limburgse corporatiedirecteur Bas Sievers van Wonen Limburg zei even later zich ook ernstige zorgen te maken en dat de bouwkosten op dit moment het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn bij veel corporaties.


Project

AM en Blauwhoed ontwikkelen op twee kavels in het gebied ruim 600 appartementen, 550 meter aan commerciële ruimte en een hotel. Van de woningen worden er 57 koop, 269 huur en 290 sociale huur. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat met de bouw van woningen in het derde kwartaal van 2018 gestart zou worden. Nu is de verwachting dat de bouw eind 2018 start.

Bereken eenvoudig uw bouwkosten

Bereken eenvoudig uw bouwkosten

Reageer op dit artikel