nieuws

‘Schrap woningmarktplannen die niet van de grond komen’

woningbouw Premium 1000

‘Schrap woningmarktplannen die niet van de grond komen’

Grillig. Een nieuwe crisis is aanstaande. Te weinig locaties. Te hoge grondprijzen. En woningbouwers hebben zat werk. De discussie over de woningmarkt in Den Haag is los, nu minister Ollongren heeft aangegeven dat ze meer bouwen in het groen aanmoedigt. Betrokkenen komen met de meest rigoureuze voorstellen.

Ze is van D66. Geen minister voor Wonen, maar van Binnenlandse Zaken die ook Wonen in de portefeuille heeft. Kajsa Ollongren, nauwelijks 100 dagen minister liet vorige week van zich horen. “Meer bouwen in het groen is noodzakelijk”, viel in de Telegraaf te lezen.

Ambtenaren en bestuurders in verschillende provincies en gemeenten kreeg ze daarmee op het puntje van hun stoel. In Zuid-Holland vallen de uitspraken van de minister, absoluut niet in goede aarde.

Jelle Beemsterboer: Schrap plannen die niet van de grond komen. Foto: Cynthia van Dijke

Intussen lijkt iedereen te beseffen dat er iets nodig is op de woningmarkt. Aan alle kanten loopt het vast, viel ook te beluisteren tijdens het Cobouw Café in Zaandam, afgelopen week.

Bouwers-applaus

Applaus kreeg de minister van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Hoewel hij als oud-politicus weet dat Ollongren niet gaat over de woningmarkt (provincies en gemeenten gaan daarover) stelt Verhagen dat het signaal van de minister niet mag worden onderschat.

“Ze geeft gemeenten daarmee de kans om iets te gaan doen. Bovendien heeft ze gezegd dat ze waar nodig maatregelen zal treffen om de bouwproductie toch op gang te krijgen.”

Joke Geldhof: ‘Plannen zat.’                                Foto: Cynthia van Dijke

Joke Geldhof, provinciebestuurder in Noord-Holland vraagt zich echter hardop af, of een gebrek aan locaties wel het probleem is. Volgens haar is dat niet het geval. “In Noord-Holland zijn er locaties zat.”

Dubbele belangen

Geldhof signaleert dat zelfs harde plannen niet van de grond komen. Ze is druk bezig de daadwerkelijke achtergronden daarvan te doorgronden, maar legt daarmee ook de bal terug bij ontwikkelaars.

Dubbele belangen bij projectontwikkelaars met grond in handen? Jelle Beemsterboer, wethouder wonen in de gemeente Schagen, zei het niet met zoveel worden, maar roept gemeenten wel op, om afscheid te nemen van bouwplannen die niet binnen twee jaar van de grond komen. “Dat kan juridisch ook gewoon.”

Maxime Verhagen, foto Cynthia van Dijke

Met de gemeenteraadsverkiezingen, zal de woelige woningmarkt, voorlopig nog wel even woelig blijven, verwacht Niels Doodeman, voorzitter van Bouwend Nederland, regio Randstad-Noord. Hij maakte duidelijk dat bouwbedrijven in elk geval geen last hebben van achterblijvende productiecijfers. “Wij hebben zat werk.”

Doodeman maakt zich vooral zorgen over.. Jawel. De oplopende prijzen. En het gebrek aan personeel.


Kijk hier naar het videoverslag: de woelige woningmarkt


Verhalen speciaal voor u uitgezocht, omdat u dit een interessant artikel vindt

Deskundigen waarschuwen woningmarkt

Minister: meer bouwen in het groen noodzakelijk

Zuid-Holland neemt afstand van uitspraken minister

Schaarste aan personeel loopt op naar recordhoogte

Strijd om personeel wordt agressiever en nadert totale gekte

Een levertijd van 33 weken, nooit eerder meegemaakt 

 

 

 

Reageer op dit artikel