nieuws

Heijmans beticht warmteleverancier van misbruik machtspositie

woningbouw Premium 2807

Heijmans beticht warmteleverancier van misbruik machtspositie

Heijmans heeft bij mededingingsautoriteit ACM een klacht ingediend tegen HVC. Volgens de bouwer maakt de Dordtse warmteleverancier misbruik van zijn machtspositie door een “torenhoge” bijdrage te vragen voor aansluiting van woningen op het warmtenet.

De Rosmalense bouwonderneming bouwt in Dordrecht vijftig woningen in de nieuwbouwwijk Nieuw Land van Valk. Deze moeten volgens de bouwverordening van de gemeente worden aangesloten op het warmtenet.

De aansluitkosten – HVC brengt per woning ruim 5600 euro in rekening – gaan Heijmans echter veel te ver. Het tarief ligt viermaal hoger dan de eenmalige bijdrage voor aansluiting op het gasnet en ruim 5,5 keer hoger dan een onvoorziene aansluiting op een bestaand warmtenet, aldus Heijmans.

De concern vindt dat HVC dan ook misbruik maakt van haar monopoliepositie en heeft de ACM gevraagd om in te grijpen.

Schadelijk effect op welvaart gering

Dat laatste doet de mededingingsautoriteit echter niet, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd besluit. Om vast te kunnen stellen of HVC inderdaad excessief hoge aansluittarieven hanteert, is volgens de waakhond verdergaand onderzoek nodig. Daar ziet zij echter geen heil omdat “het aantal betrokken consumenten relatief gering is en het schadelijk effect op de consumentenwelvaart gering”.

De klacht van Heijmans kan niet los gezien worden van huidige discussie over aardgasvrij bouwen. Een aantal bouwers willen op dat vlak wel het voortouw nemen, maar zien dat er nog steeds veel blokkades worden opgeworpen. Vandaag stemt de Tweede Kamer over afschaffing van de aansluitplicht op gas. Dat moet de weg vrij maken voor meer duurzame verwarming van woningen, zoals warmtenetten.

 

Reageer op dit artikel