nieuws

Compacte houtskeletwoning van Klok moet markt voor eenpersoonshuishoudens veroveren

woningbouw Premium 3622

Compacte houtskeletwoning van Klok moet markt voor eenpersoonshuishoudens veroveren
Compacte woning voor eenpersoonshuishoudens van KlokGroep en partners

Met een kleine, goedkope houtskelet-woning wil KlokGroep met zijn bouwpartners dit jaar de markt voor een- en tweepersoonshuishoudens gaan bedienen. Een aantal corporaties toont zich volgens Klok enthousiast.

De eengezinswoning krijgt er een serieuze concurrent bij, als het aan Fons van de Klok ligt. De eenpersoonswoning moet de markt voor eenpersoonshuishoudens bedienen. Want bij KlokGroep weten ze: in 2030 bestaat de helft van de woningvraag in de vier grote steden uit compacte, betaalbare woningen.

De woonconsument verandert, en als bouwer moet je dus meebewegen. Hoe doe je dat? Corporaties willen steeds minder betalen. Woningbouwers bedachten het afgelopen decennium concepten met co-makers die steeds goedkoper werden. Misschien zijn de concepten inmiddels 20 procent goedkoper dan toen, schat commercieel directeur Fons van de Klok.

Maar dat betrof de gewone eengezinswoning. Daarmee was er nog geen antwoord op de steeds maar uitdijende vraag naar woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Een paar jaar geleden ging KlokGroep om tafel met een groep marktpartijen. Wat konden ze doen? Hoe konden ze goedkoper bouwen? “Dat werd puzzelen”, zegt Fons van de Klok. Fabrieksmatig bouwen, luidde een van de antwoorden. Prefab houtssysteembouw, stelde co-maker Emergo voor. Dat is goedkoper dan bouwen met onder andere kalkzandsteen en breedplaten.

Prefabfabriek in Almelo

Emergo heeft ervaring met het ontwikkelen, produceren en monteren van prefab houten bouwcomponenten; in Stadskanaal en Almelo procudeert het bedrijf onder andere prefab daken, wanden, dakkapellen, schoorstenen. Het bedrijf heeft recent in Almelo een productiestraat ingericht waar de houtskeletwoningen gebouwd gaan worden. In maart moet de eerste proefwoning klaar zijn. Van de Klok rekent erop dat er dit jaar 50 woningen gebouwd worden. Een aantal corporaties heeft volgens hem al belangstelling getoond.

KlokGroep bouwt de modulaire woningen niet zelf. Het bedrijf noemt zichzelf ontwikkelende bouwer, maar echt bouwen doet het bedrijf nauwelijks meer. “Bouwbedrijf” is geen passende aanduiding meer, zei algemeen directeur Ton van de Klok onlangs. “Wij zijn veel meer de organiserende partij van bouwprojecten geworden.” De holding heeft nauwelijks nog bouwpersoneel in dienst.

Volgens Fons van de Klok is de kostprijs van de houtskeletwoning, die Optimaat gaat heten, fors lager dan een traditionele woning. “Zo’n 20 à 25 procent.”

Dat zit hem onder andere in de organisatie- en samenwerkingsvorm en de zeer korte assemblagetijd op de bouwplaats, legt hij uit. De “staart over staart-kosten” zijn lager. “Voorheen had ieder bedrijf zijn eigen algemene kosten en risico-opslag, zeg 6 en 3 procent. Door de werken met co-makers rekenen we dat nu maar een keer. Dat scheelt behoorlijk.”

Woning kan hergebruikt worden

Maar met een lagere kostprijs ben je er tegenwoordig nog niet. De woning moest ook energiezuinig en zo veel mogelijk circulair worden. “We gaan richting BENG (bijna energieneutraal) en kunnen ook energieneutraal”, belooft Van de Klok.

Door de woning demontabel te maken, denkt Klok bij te kunnen dragen aan de circulaire economie. De woning kan volgens Van de Klok uit elkaar worden gehaald, inclusief de keuken en de badkamer, en elders worden hergebruikt.

De markt voor grondgebonden eenpersoonswoningen zou zomaar eens heel groot kunnen worden. Ook andere bedrijven hebben dat in de gaten. Behalve aan de opkomst van tiny houses is dat te merken aan de ontwikkeling van verplaatsbare fabriekshuizen. Soms zijn het bestaande partijen die met een nieuw product de markt op komen, soms gaat het om nieuwe initiatieven, zoals House2Start dat met een tiny rijtjeshuis de markt voor starters hoopt te veroveren.

KlokGroep ziet de markt niet als niche en mikt over twee jaar op minimaal 200 woningen per jaar, naast de 700 tot 1000 nieuwbouwwoningen die het bedrijf nu al realiseert. Maar Fons Van de Klok houdt nog een slag om de arm. “Het succes hangt natuurlijk af van hoe de markt erop reageert”, vervolgt hij.

Maar of de corporaties nu belangstelling hebben of niet, Klok gaat dit jaar sowieso tien woningen in eigen ontwikkeling bouwen in Woenderskamp, een project bij de Waalsprong in Nijmegen.


57 vierkante meter met vide

De houtskeletbouw woningen hebben een binnenwerkse maat van 6 bij 6 meter. Het gebruiksoppervlak is 57 m2 omdat de woningen een verdiepingsvloer en een vide hebben. De bouwkosten zijn volgens KlokGroep 20 tot 25 procent lager dan een standaardconceptwoning. De onderhoudsarme, demontabele, all electric woning kan op een bestaande fundering geplaatst worden. De assemblagetijd op locatie is twee weken.
Co-makers zijn KlokGroep, inTex, Emergo, Van Lossergroep en Kumij.
De woningen zijn te koop voor een prijs vanaf 98.000 euro per woning (op basis van een blok van vier woningen), inclusief btw, aansluitkosten, berging, keuken, badkamer en leges. Exclusief de grond en afhankelijk van de grondgesteldheid. Voor de houtskeletbouw gebruiken de co-makers alleen hout uit verantwoorde bosbouw. De woningen hebben een hoge isolatiewaarde en de pv-cellen wekken energie op.
Reageer op dit artikel