nieuws

Verhagen wil rem op hoogbouw in Amsterdam loslaten

woningbouw 940

Verhagen wil rem op hoogbouw in Amsterdam loslaten

In Amsterdam moet meer hoogbouw komen. Daarvoor pleit Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in een gesprek met De Telegraaf.

Verhagen wil de rem op hoogbouw in Amsterdam loslaten. “Moet je die rem handhaven? Dat is de vraag als je betaalbare woningen in het middensegment wilt.”

‘Plancapaciteit moet worden uitgebreid’

Verhagen zegt tegen De Telegraaf dat de krapte op de woningmarkt vooral een planningsprobleem is. “Het aantal vergunningen dat afgegeven wordt is 65.000, tenminste dat is de verwachting. De vraag dit jaar is 80.000. De plancapaciteit moet absoluut worden uitgebreid. Dat roep ik al jaren.”

“En als ik vergunningen krijg voor 80.000, dan worden die ook gebouwd. Ik maak me meer druk hoeveel werkelijke vergunningen er worden afgegeven.”

Amsterdam wil ook wel hoogbouw, maar wil ook beschermd stadsgezicht houden

Gemeente Amsterdam staat op zich niet negatief tegen meer hoogbouw in Amsterdam, maar wil het niet overal. “Hoogbouw kan een bijdrage leveren om de grote hoeveelheid woningen te bouwen die in Amsterdam nodig zijn”, reageert Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening op het idee van Verhagen. “Elk jaar komen er zo’n 11.000 mensen bij die in Amsterdam willen wonen. Zo kiezen we voor hoogbouw in de Sluisbuurt, maar ook in Haven-Stad gaan we meer de hoogte in. Op andere plekken kan het niet, willen we het niet vanwege het beschermde stadsgezicht van het centrum en om een diversiteit aan woonmilieus te houden.”

Reageer op dit artikel