nieuws

Huis van de toekomst (3): geen installaties, maar bomen

woningbouw Premium 2288

Huis van de toekomst (3): geen installaties, maar bomen

Zo min mogelijk installaties, zo min mogelijk verwarming. Dat is de uitdaging bij ons huis van de toekomst. Maar hoe koel je zo’n huis?

Waar hebben we echt warmte nodig? Allereerst bekeken Frens en ik eens goed waar je in een woning nou echt warmte nodig hebt. Mwah. Warm water in de badkamer en keuken is wel lekker.

Voor het overige kwamen we eigenlijk niet verder dan de begane grond. Boven zijn immers de slaapkamers, en zeg nu zelf: hoe vaak heb je daar de verwarming aan?

Onze architect ging er mee aan de slag. Hij heeft de woning zo ontworpen dat alle ruimtes veel zonlicht vangen. Met andere woorden: voor niets komt de zon op, een deel van onze warmte is gratis.

Het is niet genoeg. Daarom kiezen we voor een warmte-terugwin-systeem. Dat zorgt ervoor dat nieuwe, verse, lucht eerst wordt opgewarmd door de uitgaande lucht, voordat deze in de verblijfsruimtes komt. Hierdoor is de verse lucht al op redelijke temperatuur.

Gezond graag

De isolatie vraagt daardoor wel om extra aandacht. Zowel de gevel, als het dak, is goed geïsoleerd. Uren van discussie gingen daaraan overigens aan vooraf met het bouwteam. Welke isolatiematerialen gebruiken we? Materialen met een hoge isolatiewaarde, of gezonde materialen? Frens en ik hielden ons poot stijf: wij willen een gezonde leefomgeving.

Oké, nu hebben warmte van de zon, een wtw-systeem, en goed geïsoleerde gevels. Meer nog? Eigenlijk niet, op een elektra-mat na, onder de tegels van de keuken en de badkamer, maar dat is meer voor de gevoelstemperatuur van de vloer.

Bomen

Of dit voldoende is? Dat is nu de grote vraag. We gaan het gewoon proberen! Mocht het toch onvoldoende zijn, dan kunnen we altijd nog infraroodpanelen of elektrische verwarmingen plaatsen.

“Allemaal leuk en aardig, maar hoe koel je die woning met zoveel ramen als de zon er vol op staat?”, kregen we uit verschillende hoeken op ons afgevuurd.

En:

“Daar hebben we prachtige systemen voor.”

“Oh, fijn, maar wij hoeven geen systeem, wij gebruiken daar bomen voor.”

Huh?

Verbaasde gezichten.

Dat vonden wij weer vreemd.

Want door het plaatsen van bomen op de juiste plekken in de tuin, heb je in de zomer geen direct zonlicht binnen, maar in de winter juist wel. Een perfect systeem, dat ook nog eens bijdraagt aan de luchtkwaliteit en de beleving in de tuin. Een win-win-win-situatie voor ons!

 Maandelijks schrijft Climmy Roeffen over haar ervaringen

Climmy Roeffen (29) werkt als adviseur duurzame ontwikkelingen bij de gemeente Venlo. Daar houdt ze zich actief bezig met het cradle-to-cradle-beleid van de gemeente dat onder meer faam maakte met het nieuwe stadskantoor. Met haar man Frens Seuren bouwt Climmy nu zelf een woning op basis van het c2c-principe. Maar, dat blijkt niet mee te vallen. Alles is namelijk anders en dat stelt de bouwer en de architect en de toeleveranciers misschien wel voor onmogelijke dillema’s. Hoe gaat dit aflopen? Krijgen Climmy en Frens hun droomhuis verwezenlijkt? Met deze maandelijkse blog deelt Climmy haar ervaringen van begin tot oplevering. Reageren? Mail naar thomasvanbelzen@vakmedianet.nl

Eerdere afleveringen

Is er één bouwer die me kan helpen

Tweedehands bakstenen

 

 

Reageer op dit artikel