nieuws

Woningwet dwingt Ymere tot verkopen Haarlemmerpoort

woningbouw 1454

Woningwet dwingt Ymere tot verkopen Haarlemmerpoort
Haarlemmerpoort-Foto-Alf-van-Beem

Ymere gaat de Haarlemmerpoort toch niet renoveren, maar verkopen. Renovatie en onderhoud ervan is te kostbaar. Bovendien mag de corporatie het monument volgens de Woningwet niet exploiteren.

Tot voor kort was de Amsterdamse corporatie van plan de voormalige stadspoort geheel te renoveren en in bezit te houden. Maar na “voors en tegens goed te hebben afgewogen” ziet ze hier toch vanaf.

De nieuwe Woningwet beperkt volgens Ymere de mogelijkheden om de Haarlemmerpoort te exploiteren. “Alles bij elkaar opgeteld kun je maar tot één conclusie komen”, zegt regiomanager Chris Pettersson. “En dat is dat we afscheid moeten nemen van de Haarlemmerpoort. Daarmee kunnen we een grotere bijdrage leveren aan de volkshuisvesting.”

Liever investeren in onderhoud, renovatie en nieuwbouw

Bezit en onderhoud van een dergelijk monument is volgens hem bovendien te kostbaar. “Onze middelen zijn beperkt. We investeren dat geld liever in het onderhoud, renovatie en nieuwbouw van andere sociale huurwoningen.”

In de Haarlemmerpoort zijn 17 (sociale) huurwoningen gevestigd. De bewoners wonen nu ergens anders vanwege een dringend noodzakelijke renovatie. De huizen hadden last van lekkages, optrekkend vocht, schimmel en houtrot.”

Haarlemmerpoort wordt openbaar aanbesteed

De nieuwe eigenaar krijgt drie zelfstandige sociale en drie vrije sector huurwoningen. Ook is er straks ook ruimte voor horeca op de begane grond.

Ymere gaat de Haarlemmerpoort in de loop van december van dit jaar openbaar aanbesteden.

Reageer op dit artikel