nieuws

Eneco praat met woningbouwcorporaties over Toon

woningbouw Premium 1634

Eneco praat met woningbouwcorporaties over Toon

Slimme lantaarnpalen, e-radiators, thuisbatterijen. Op de Eneco Innovation Day laat het energiebedrijf zien dat de organisatie op allerlei gebieden innoveert. Maar een van de oudste innovaties van Eneco, Toon, is ook niet vergeten. Sterker nog: Eneco heeft met de slimme energiemeter de grootste plannen, die ook van waarde kunnen zijn voor de bouw.

Het ultieme plan is dat alle ‘slimme diensten’ van Eneco in huis uiteindelijk aangesloten worden op Toon. “Wij willen van elk huis een ‘connected home’ maken. Daarvoor heb je maar een hub nodig en het meest logisch is dat we niet alleen warmtewinning, maar ook andere ‘slimme systemen’ aansluiten op Toon”, legt Dirk -Jan Middelkoop manager Solar & Storage uit.

Toon zet stap met verspillingschecker

Maar voor het zover is, moet Toon eerst nog zelf verder ontwikkelen. De eerste stap wordt in december gezet. Dan gaat de nieuwe Toon verspillingschecker live. Dit is een app die data verzamelt van alle apparaten in huis en eigenaren inzicht geeft hoeveel energie er per apparaat verbruikt wordt. “Zo kunnen consumenten checken wat in huis veel energie verbruikt en wat niet. We vergelijken de data met het gemiddelde verbruik in Nederland. Als bijvoorbeeld de wasmachine meer energie verbruikt dan gemiddeld, krijgt dit apparaat in de app een rood kleurtje. Huiseigenaren krijgen dan advies hoe ze het energieverbruik kunnen verlagen”, verklaart Michiel Fokke, chief technology officer van Toon-ontwikkelaar Quby.

Michiel Fokke over Toon.

Straks ook beschikbaar voor zakelijke markt

Op dit moment is Toon nog een consumentensysteem, maar ook dat gaat veranderen. Eneco heeft plannen het uit te rollen naar de zakelijke markt. Daarnaast praat het energiebedrijf ook met woningbouwcorporaties over het aansluiten van Toon. “De stille droom die ik heb is dat projectontwikkelaars en bouwers standaard onze slimme energiemeter in nieuwbouwwoningen gaan installeren”, zegt Fokke. “Er worden steeds meer duurzame eisen gesteld aan woningen en Toon kan daar goed aan bijdragen. We zijn op dit moment niet in gesprek met bouwers en projectontwikkelaars, maar we staan hier zeker voor open. Bij deze roep ik ze op met ons te komen praten.”

Installateurs krijgen een andere rol

Door het koppelen van slimme diensten in huis, zoals met Toon gaat gebeuren, gaat de rol van bouwers in de toekomst veranderen, stelt Middelkoop. “Vooral installateurs moeten gaan nadenken over hun rol. Zij leggen straks niet meer alleen installaties aan, maar worden installatie-partners. Ze denken met de klant mee en geven adviezen over energie. De kans is ook groot dat ze dan meer moeten gaan samenwerken met energiebedrijven als Eneco.”

Reageer op dit artikel