nieuws

Eindhoven kampioen ombouwen: 4 op 10 nieuwe huizen door herbestemming

woningbouw Premium 1513

Eindhoven kampioen ombouwen: 4 op 10 nieuwe huizen door herbestemming

Eindhoven loopt op kop bij het ombouwen van kantoren, winkels en andere gebouwen tot woningen. In totaal kwamen vorig jaar 8000 huizen via transformatie tot stand. Herbestemmen lukt vooral in steden waar de woningmarkt oververhit is.

De Brabantse gemeente was vorig jaar goed voor 800 van de in totaal 8000 op deze wijze gecreëerde woningen. Daarmee voert Eindhoven net als vorig jaar de ranglijst aan, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Amsterdam, Den Haag, Breda en Leiden ook bovenaan

Het creëren van woningen droeg in Eindhoven voor een belangrijk deel bij aan de totale toename van de woningvoorraad. Bijna vier op de tien huizen die er in de gemeente bijkwamen, waren het gevolg van creatief omgaan met overbodige gebouwen.

Amsterdam is de nummer twee in de lijst. In de hoofdstad werden 600 onderkomens gemodelleerd, goed voor 8 procent van de totale toename. Den Haag, Breda en Leiden maken de top vijf van ‘ombouwers’ compleet. Het vijftal was samen goed voor 2400 getransformeerde woningen.

Kantoorpanden zijn de favoriet om te transformeren tot appartementen, goed voor 3835 van de 8000. Nog eens 1300 woningen werden gerealiseerd in scholen, ziekenhuizen of ander maatschappelijk vastgoed. Ruim één op de tien huizen was voorheen een winkel.

Zeeland en Flevoland doen niet mee

Transformeren lukt het beste in provincies waar veel vraag is naar woningen. Brabant spant de kroon door 1745 extra huizen door ombouwen. Noord-Holland (1705) en Zuid-Holland (1490) zijn de nummers twee en drie in de lijst. In Zeeland en Flevoland werden respectievelijk 65 en 80 huizen getransformeerd. Daarmee bungelen deze provincies onderaan.

Tussen 2012 tot en 2016 zijn in totaal bijna 34.000 woningen door ombouw aan de woningvoorraad toegevoegd. Vanaf 2012 wint transformeren aan terrein omdat het Rijk toen een aantal belemmeringen in de wetgeving versoepelde.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel